Oradea e singurul oraş din ţară cu două creşe noi finanţate de Guvern VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două creşe noi cu 150 locuri, panouri fotovoltaice pentru aport de energie verde, vor fi construite în Oradea. Investiţia în valoare de 27,7 milioane lei, care include şi costurile racordării la utilităţi, va fi suportată integral din fonduri europene, prin Ministerul Dezvoltării.

Creşele vor avea panouri fotovoltaice şi locuri de joacă pentru copii. FOTO: Ministerul Dezvoltării
Creşele vor avea panouri fotovoltaice şi locuri de joacă pentru copii. FOTO: Ministerul Dezvoltării

Potrivit primarului municipiului Oradea, Florin Birta, una dintre creșe va avea patru dormitoare, patru camere de joacă și va putea găzdui 40 de copii. Cealaltă creşă va fi mai mare, având spaţiu pentru 110 copii. Va fi o clădire pe un singur nivel, cu 11 săli de grupă, dormitoare, grupuri sanitare pentru copii, vestiare și grupuri sanitare separate pentru angajații care vor deservi creșa.

Cele două creşe noi vor dispune de bucătărie și spălătorie proprie, spațiu de luat masa, cabinet medical și spațiu administrativ pentru personal şi vor avea un aport de energie verde, din surse regenerabile. "Vor avea panouri fotovoltaice montate pe acoperiș, și vor avea spațiu de joacă în aer liber amenajat pentru cei mici”, spune edilul. 

Suma alocată pentru cele două creșe este de 27,75 de milioane de lei. Lucrările vor fi finanțate 100% din fonduri europene, de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, prin Programul Național de Redresare și Reziliență. Finanţarea acoperă inclusiv costurile racordării creșelor la utilități, iar autoritățile locale nu vor fi nevoite să asigure contribuție proprie”, Oradea urmând să pună la la dispoziție doar terenurile.

„Municipiul Oradea este singura unitate administrativă care are două cereri de finanțare aprobate pentru creșe prin PNRR", a mai precizat primarul Oradiei.

Creşele vor fi ridicate printr-un program derulat de Ministerul Dezvoltării care prevede construirea a 124 de unităţi noi cu 7.450 de locuri. 64 dintre acestea au primit deja finanțare, iar celelalte 60 urmează să fie anunțate în curând, potrivit unui comunicat al Ministerului.

Într-o înregistrare video, ministrul Cseke Attila a dezvăluit că toate creşele vor fi prietenoase cu mediu şi eficiente din punct de vedere energetic. 

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite