Scandalul etnic de la gimnaziul din Oradea a fost dezamorsat. Ce s-a decis

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scandalul etnic de la Oradea unde Ministerul Educaţiei a refuzat autorizarea unei clădiri oferite de Eparhia reformată pentru clasele maghiare ale unui gimnaziu, pe motiv de segregare şcolară, a fost dezamorsat.

Elevi liceu Romania FOTO Mircea Moira   Shutterstock jpg

Clădirea, aşa cum a relatat adevarul.ro, fusese pus la dispoziţie de Eparhia Reformată Oradea pentru mutarea celor opt clase maghiare ale Școlii Nicolae Bălcescu.

Şi până acum, clasele maghiare au funcţionat separat într-o clădire a Comunităţii Evreilor din Oradea, unde oraşul plătea chirie. Ca atare, condiţia impusă de Eparhia Reformată Oradea, ca în noul imobil să înveţe tot elevii maghiari, nu a fost criticată de administraţia locală.

Noul imobil nu a primit, însă, autorizație de funcționare ca unitate de învățământ din partea Ministerului Educației pe motiv de segregare şcolară, iar pentru că Primăria nu a mai reînnoit contractul de închiriere, conducerea Şcolii Nicolae Bălcescu a fost obligată să înghesuie clasele maghiare în clădirea principală, obligându-i, practic, pe elevi şi profesori, să participe la cursuri în două schimburi. Acesta este motivul pentru care, luni, 5 septembrie, în prima zi a noului an şcolar, atât părinţii copiilor, cât şi profesorii, au ameninţat cu proteste.

Negocieri

Chemaţi la negocieri de primarul municipiului, reprezentanţii Eparhiei Reformate Oradea au cedat şi au semnat, luni, un act adiţional la contractul încheiat cu municipalitatea, eliminând condiţia ca în clădire să înveţe doar copii maghiari în clădirea pusă la dispoziţie gimnaziului (foto, jos).

Clădirea pusă la dispoziție gimnaziului din Oradea FOTO Adevărul
Clădirea pusă la dispoziție gimnaziului din Oradea FOTO Adevărul

„Pentru anul şcolar 2022 - 2023 în clădirea pusă la dispoziţie de Eparhie se va permite şi accesul claselor cu predare în limba română. Nu mai este o clădire exclusivă pentru învăţământ în limba maghiară", a declarat primarul Florin Birta, precizând că municipalitatea va beneficia de clădirea nouă tot fără plată, conform înţelegerii iniţiale. 

Actul adiţional va fi transmis către Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, care a refuzat iniţial avizarea acordului, pe motiv de segregare şcolară, iar ulterior şi Ministerului Educaţiei, chemat să emită un ordin prin care să confirme autorizaţia dată deja de Agenţia Română pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior.

„Voi merge personal la Ministerul Educaţiei, pentru a se asigura că ordinul va fi emis cât mai repede, iar elevii vor rămâne în două schimburi doar în această săptămână“, a mai spus primarul. 

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite