Cum arată fațada restaurată a Cazinoului din Constanța VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cazinoul din Constanța a intrat în restaurare în anul 2020. Vineri, 19 august, în prezența ministrului Dezvoltării, fațada de nord a clădirii a fost prezentată publicului după ce a fost reabilitată.

image

Fațada de nord a Cazinoului Foto: Călin Gavrilaș

Începute în primăvara anului 2020, lucrările de restaurare a Cazinoului din Constanţa au avut anunţat iniţial ca termen de finalizare 30 de luni, adică toamna anului 2022. Doar că, aşa cum se întâmplă în majoritatea cazurilor, termenul a fost schimbat pentru martie 2023. 

Prezent la Constanța, Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, a declarat că lucrările de restaurare au ajuns în acest moment la 57%, iar data realistă de finalizare nu va mai fi luna martie a anului viitor, ci finalul lui 2023. El s-a declarat mulțumit de evoluția șantierului și a cerut tuturor să aibă răbdare. 

Cel mai important lucru este ca la final să avem lucrări de calitate care să arate Cazinoul Constanța în toată splendoarea lui. Fiind o lucrare făcută înainte de 1910, aici s-au descoperit (în cei doi ani de lucrări) necesitatea unor intervenții suplimentare, mai ales pe partea de consolidare a clădirii, dar și pe partea de ornamente. De aceea termenul de finalizare va fi decalat”, a explicat ministrul.

Începând de vineri, turiștii și constănțenii pot admira fațada restaurată a Cazinoului (video sus), cu turnurile de 8x8 metri, iar în curând vor putea vedea dezvelită și fațada de est.

Cât costă restaurarea Cazinoului

Contractul pentru consolidarea şi restaurarea Cazinoului Constanţa a fost semnat pe 20 decembrie 2019, cu asocierea AEDIFICIA CARPATI SA & SC REMON PROIECT SRL & SC PROFESIONAL CONSTRUCT PROIECTARE SRL & SC TEHNOINSTAL SRL (declarată câştigătoare în urma finalizării procedurii de achiziţie publică). Valoarea contractului era atunci de 56.627.697,09 lei cu TVA.

image

Fațada de nord a Cazinoului Foto: Călin Gavrilaș

Doar că, intervențiile suplimentare au făcut ca prețul să crească, ajungând în acest moment la peste 80 de milioane de lei, iar din estimările ministrului Dezvoltării ele vor depăși 100 de milioane de lei. 

Istoria intervențiilor asupra Cazinoului

Din 1910, anul inaugurării Cazinoului, clădirea a avut nevoie de mai multe reparaţii şi reamenajări majore. Prima reparaţie a fost făcută după 1920, deoarece în 1916, în Primul Război Mondial, Cazinoul a fost bombardat de către nemţi.

O reamenajare importantă a fost realizată în 1934 sub conducerea autorului proiectului – arh. Daniel Renard. Şi în Al Doilea Război Mondial Cazinoul a fost bombardat, de data aceasta de către ruşi. Au urmat reparaţii majore în anii 1951-1952, făcute cu deţinuţi politici. Despre aceste reparaţii nu s-a aflat decât după anul 1990, deoarece în perioada comunistă nu s-a scris şi nu s-a suflat nicio vorbă despre asta”, povesteşte arhitectul Radu Cornescu.

Odată cu începerea lucrărilor de restaurare, în primăvara anului 2020, constructorii au scos la iveală dovezi directe că regimul comunista a folosit deţinuţi politici pentru executarea unor lucrări la Cazinou. Astfel, când s-a decopertat cea de-a doua fereastră-scoică (dinspre mare, similară cu cea dinspre Acvariu), în tencuiala căzută s-a descoperit un petic de sac cu o listă a câtorva deţinuţi politici care au lucrat la reparaţii.  

ConstanţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite