A fost semnat contractul de finanțare pentru construirea unei creșe de tip nZEB în Ialomița

0
0

Slobozia este una dintre primele localităţi din România care accesează finanţare pentru construirea unei creșe de tip nZEB. Contractul a fost semnat la Ministerul Dezvoltării de către viceprimarul orașului, în prezența premierului Nicolae Ciucă.

Semnarea contractului a avut loc la Ministerul Dezvoltării FOTO Facebook Municipiul Slobozia
Semnarea contractului a avut loc la Ministerul Dezvoltării FOTO Facebook Municipiul Slobozia

Gabriel Mușat, viceprimarul din Slobozia, a participat zilele trecute la semnarea contractului de finanţare pentru o creşa de tip nZEB (near-Zero Energy Building). Grădiniţa ar putea fi gata în următorii 3 ani.

Instituția de învățământ va fi construită în cartierul Gării Noi, pe strada Peneș Curcanul, nr. 10. Terenul a fost deja cadastrat și urmează a fi pus la dispoziţia CNI pentru realizarea construcţiei. Conform autorităților locale, noutatea acestui tip de construcţie o reprezintă faptul că a fost proiectată pentru a răspunde celor mai noi standarde europene privind protecţia mediului. Astfel, creșele de tip nZEB (near-Zero Energy Building) vor fi dotate cu panouri solare şi fotovoltaice, pentru asigurarea necesarului de energie și apă caldă din surse regenerabile, iar anvelopa clădirii va fi foarte bine izolată termic, cu uși și geamuri izolante.

Clădirile vor fi, de asemenea, dotate cu pompe de căldură cu puțuri forate în mare adâncime, care asigură un agent termic de 10 grade Celsius, indiferent de anotimp. Vara pot fi folosite pentru răcirea spațiului, iar iarna ajută la încălzire, fiind nevoie de un aport de energie redus pentru a încălzi creșele pornind de la 10 grade Celsius.

Printre primele nouă localități din țară care au semnat contractul

Creşa de la Slobozia va fi una de mărime medie și va putea înscrie la cursuri 70 de copii. Semnarea acestui contract de finanțare vine în beneficiul comunității, urmând să rezolve o problemă ce se acutizează cu privire la numărul limitat de locuri în creşa existentă. Gabriel Mușat, viceprimarul oraşului Slobozia, este optimist în privința termenului de finalizare a investiţiei.

„În fiecare an, numărul de cereri pentru locuri la grădiniţe creşte. Iar grădiniţele pe care le avem nu mai reuşesc să facă faţă acestor cereri. Ministrul Cseke Attila a susţinut că aceste investiţii ar putea fi finalizate în 12 luni de la debutul lucrărilor. Sperăm că aşa va fi. Oricum, Slobozia se află între primele nouă localităţi din ţară care au semnat contractul.”

În plan se află și un Centru de Excelență

Tot în cartierul Gării Noi, Consiliul Local Slobozia susţine construirea unui sediu pentru Centrul de Excelenţă destinat activităţilor educaţionale. Proiectul de hotărâre a fost aprobat în noiembrie 2021. Terenul, în suprafaţă de 1,3 ha, urmează să fie utilizat pentru edificarea unei construcţii multifuncţionale destinate exclusiv educaţiei de performanţă.

La nivelul judeţului Ialomiţa, în cadrul acestei structuri şcolare sunt implicaţi 16 profesori și 150 de elevi organizaţi pe 16 grupe de studiu. În anul şcolar 2022-2023, se estimează că numărul elevilor implicaţi în activităţile Centrului se va dubla, fapt care justifică necesitatea acestei investiţii.

Slobozia


Ultimele știri
Cele mai citite