Medic, despre reţetele „Dr. Google”: „Pacientul ajunge să moară în 15 minute de la prezentarea la UPU”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
"Dr. Google" este cel care are acum credibilitatea cea mai mare"Foto arhiva, sursa foto: EPA-EFE
"Dr. Google" este cel care are acum credibilitatea cea mai mare"Foto arhiva, sursa foto: EPA-EFE

Fenomenul „Flavia Groşan”, doctoriţa care a pus sub semnul întrebării unele protocoale medicale din spitale, a fost doar picătura care a umplut paharul neîncrederii pacienţilor care se pun în pericol tratându-se cu leacuri băbeşti.

Într-un interviu acordat pentru Digi24, medicul-şef UPU SMURD Bihor, Hadrian Borcea, a descris situaţia dramatică în care ajung pacienţii care se lasă influenţaţi de teoriile medicului Flavia Grosan, cea care a spus că oxigenul medical în cantităţi mari provoacă edeme cerebrale.

„Această situaţie generată de Flavia Grosan aş pune-o sub forma picăturii care a umplut paharul. E un fenomen care a început la sfârşitul anului trecut şi s-a tot acutizat, dar săptămâna trecută a ajuns la paroxism", a spus dr. Hadrian Borcea, explicând că pacienţi în stare gravă ajung în ultimul moment la spital şi refuză administrarea oxigenului fără să înţeleagă că acest adjuvant al terapiei Covid este foarte important şi e ceva faţă de care organismul uman nu poate fi ajutat să treacă peste boală.

„De când lucrez că medic UPU aproape de 30 de ani n-am întâlnit să avem lunar pacienţi care ajung de limita stopului cardio-respirator pentru că nu vor să vină la spital şi dacă ajung e greu să-i convingem ce e nevoie să facem. Din păcate, sunt tot mai multe de la o zi la altă aceste cazuri. E o presiune în plus pe echipa medicală de la UPU să convingă aceste persoane şi această convingere trebuie făcută contra timp. Deseori sunt zeci de minute, ore, încercând să le explicăm. E ceva de nedescris ce se întâmplă", a mai declarat medicul, potrivit Digi24

Moarte în 15 minute

Dr. Flavia Groşan a câştigat un capital imens de notorietate, după ce a declarat, public, faptul că a găsit o reţetă anti-Covid, alta decât cele folosite în spitale, şi că terapia cu oxigen aplicată pacienţilor infectaţi ar fi periculoasă. Urmarea? Pacienţii ajunşi în spitale refuză terapia cu oxigen, deşi sunt în stare gravă, după cum a explicat dr. Borcea şi pentru adevarul.ro.

hadrian borcea foto

„Este o relaţionare extrem de simplistă: un pacient primeşte oxigen şi după câteva zile moare. Atunci ei consideră că oxigenul conduce la această evoluţie. Din păcate, atitudini ca cea a Flaviei, provoacă mari pagube. Însă au mai fost şi alţi cârcotaşi, de-a lungul timpului, care au încercat să conteste protocoalele sau anumite scheme terapeutice care conţin şi oxigen. Flavia este prima care spune la modul concret că oxigenul determină edemul cerebral. Eu nu vreau să analizez aceste puncte de vedere care sunt greşite din punct de vedere medical, însă vedem că pacienţii nu vin la spital decât în ultimul moment", a detaliat şeful UPU-SMURD Bihor(foto), pentru ziare.com

Borcea a explicat că au fost situaţii în care pacientul a ajuns să moară în 15 minute de la prezentarea în UPU. „Este prima dată, de când lucrez în medicina de urgenţă, în ultimii 30 ani, când pacientul ajunge să moară în 15 minute de la prezentarea în UPU. Avem extraordinar de mulţi pacienţi care mor la intrarea în UPU"; spune Borcea. 

Motivul, a explicat tot el, este că oamenii vind după zile în şir în care s-au tratat cu leacuri băbeşti sau tratamente de care au auzit de la vecini. "Şi-au făcut stocuri de antibiotice care nu au nicio legătură cu ceea ce se foloseşte acum, ci le-au cumpărat că ştiu că le-au luat ei la un moment dat şi li s-a părut că e OK. 

"Dr. Google" este cel care are acum credibilitatea cea mai mare", a mai spus doctorul Hadrian Borcea explicând că, în final, ajunşi în spital, pacienţii reticenţi la terapia anti-Covid ajung să se convingă că este pentru binele lor, iar despre intubare, că este o măsură extremă. "Încercăm să nu se ajungă la intubare, însă în anumite situaţii, în care nu avem ce face, trebuie", a mai spus medicul, conform ziare.com.

"E o măcinare"

Pe doctoriţa Flavia Groşan, şeful UPU-SMURD o descrie ca fiind un medic bun, care însă în ultima perioadă a ajuns „în extrema cealaltă".

„Nu sunt în măsură să judec decizia Colegiului Medicilor", spune dr. Hadrian Borcea, referindu-se la faptul că organismul nu i-a aplicat vreo sancţiune ca urmare a declaraţiilor publice pe care le-a făcut.

„Pe Flavia o cunosc de mai bine de 20 ani. Ştiu că este un personaj carismatic şi a fost un medic bun o bună bucată din viaţa ei profesională. În ultima perioadă, a ajuns în extrema cealaltă. Este clar că, la un moment dat, cineva trebuie să poarte răspunderea şi pentru acest gen de reacţii pe care le declanşează. Că este vorba despre Flavia sau altcineva. Nu este ceva de sine stătător", a mai spus dr Borcea, arătând că fenomenul pe care l-a generat "s-a adăugat peste un mecanism din acesta de măcinare a ceea ce înseamnă asistenţă medicală, cu bune, cu rele". 

„Suntem într-o perioadă de criză şi este crunt pentru pacienţii pe care îi vedem, zi de zi. Nu au altă alternativă. Nu există un mod de a înlocui oxigenul. Oxigenul e sfânt deocamdată în medicină, peste tot în lume", a mai spus medicul. 

Flavia Groşan, apel la dezbatere

Între timp, medicul pneumolog Flavia Groşan -  cea care a stârnit o controversă la nivel naţional după ce a afirmat că protocolul medical din spitale „ucide” pacienţi, că oxigenul medical în cantităţi mari provoacă edeme cerebrale şi că pacienţii COVID cu saturaţie de 80% pot să se trateze acasă - a lansat prin intermediul contului de socializare o invitaţie la dezbatere.

„Ar fi interesantă o dezbatere decentă, fără patimă, fără sa punem în gura nimănui propria înţelegere. Ce ar fi să ţi-o asumi. Ei, ce ziceţi? P.S: Aşa, simpluţ, fără exces de academisme care să zăpăcească lumea. Amin!”, a postat medicul pe contul de Facebook. 

Vă recomandăm şi: 

Efectul „Flavia Groşan” în spitale: pacienţii Covid în stare gravă refuză oxigenul şi medicamentele

Preşedinta Colegiului Medicilor Bihor, după audierea doctoriţei Flavia Groşan: „Va continua să îşi trateze pacienţii exact cum a făcut-o până acum“ VIDEO

Doctoriţa Flavia Groşan invită la dezbatere: „Fără exces de academisme care să zăpăcească lumea”

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite