FOTO Lucrări spectaculoase la Podul Ferdinand. A fost ridicat cu 16 prese

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucrările la Podul Ferdinand au ajuns în cea de-a patra fază de execuţie, una foarte dificilă şi spectaculoasă: liftarea tablierului independent la înălţimea de 1,5 centimetri.

Firma Firesta-Fiser Rekonstrukce Stavby a început operaţiunea de ridicare a tablierului central al podului, în vederea refacerii aparatelor de reazem şi a armăturilor. Operaţiunea a constat în desprinderea şi ridicarea tablierului la o înălţime de 1,5 m, cu ajutorul unui sistem format din 16 prese hidraulice. Greutatea acestui tablier central este de 657 tone.

Operaţiunea s-a dovedit destul de dificilă şi anevoioasă, deoarece, în prima oră, s-a reuşit ridicarea doar cu 15 cm a blocului compact din zona mediană a podului. După ridicarea tablierului, acesta va rămâne suspendat, urmând ca proiectantul să analizeze starea armăturilor, după care va da o soluţie tehnică cu privire la lucrările de consolidare ce trebuie realizate.

"Proiectantul va analiza starea de degradare a tablierului şi, până la sfârşitul săptămânii, vom şti care este volumul de lucrări ce vor trebui executate", ne-a declarat Aurelia Ţenţ, directorul adjunct al Direcţiei Tehnice din cadrul Primăriei Oradea. Tot în această fază a patra se va executa curăţarea şi repararea "ciocurilor gerber", atât la console, cât şi la independenţă. În faza a cincea se prevede cofrarea plăcii de suprabetonare, armarea plăcii de suprabetonare, respectiv turnarea plăcii de suprabetonare. Lucrările de reabilitare a Podului Ferdinand din Piaţa Unirii au început în 15 septembrie 2015.

Decizia de reabilitare a podului a fost luată având în vedere faptul că podul a fost construit în anul 1954, iar de atunci nu a fost supus reparaţiilor capitale. Conform expertizei realizate de firma Aquacons SRL, podul se afla într-o stare nesatisfăcătoare, care impunea reabilitarea podului. Lucrările sunt executate de SC Firesta-Fiser Rekonstrukce Stavby AS, care a câştigat licitaţia cu o ofertă de 5.150.599,62 lei. Durata de execuţie a lucrărilor este de 6 luni.

Conform promisiunilor, de la demararea lucrărilor, cel puţin pentru partea pietonală, accesul pe pod ar trebui reluată pe 21 decembrie a.c. Din păcate, mai marii Primăriei se feresc să mai facă declaraţii pe această temă, conştienţi de faptul că sunt şanse mici ca şi această promisiune să fie respectată.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite