Cum se găteşte plăcinta românească în Ardeal. Secretele unui produs delicios, nelipsit din meniul de sărbători

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bucătăria tradiţională ardelenească este recunoscută şi apreciată pentru mâncărurile deosebite. Gurmanzii pot alege de la dulciuri, la ciorbe sau mâncăruri mai condimentate. Nu lipsesc nici plăcintele tradiţionale, iar plăcinta românească este un preparat des gătit, mai ales în perioada sărbătorilor.

Adevărul“ vă prezintă pas cu pas una dintre cele mai delicioase plăcinte din Ardeal. 

Ingrediente:
- 1 kg de făină,

- 4 gălbenuşuri,

- 1 linguriţă de sare,

- drojdie cât o nucă,

- untură cât o nucă,

Compoziţie:

- Brânză frământată - aproximativ 1 kg

- 4 albuşuri.

image

Preparare

- Ingredientele se amestecă şi se adaugă iaurt, astfel încât să rezulte un aluat potrivit, nici prea moale, nici foarte tare.

- Aluatul se întinde, se unge cu untură topită şi se presară deasupra făină. Se împătureşte în patru, în formă de plic, după care se lasă să stea 15 minute. Această operaţiune se repetă de trei ori. 

image

Aluatul se întinde din nou, iar peste jumătate din foaie se pun grămăjoare de brânză amestecată cu albuşurile bătute spumă. Cealaltă jumătate de foaie se pune peste partea cu grămăjoarele de brânză, după care se taie cu pintenul, în formă de pătrat, şi se apasă bine marginile, astfel încât să nu curgă compoziţia

image

Se pune tigaia de copt pe foc, se adaugă ulei,aproximativ 1 litru, iar bucăţile de plăcinte se coc în uleiul încins. Este esenţial ca în tigaie să fie suficient ulei încins, altfel plăcinta nu va creşte aşa cum trebuie şi nu va fi fragedă. Acesta este unul dintre secretele reuşitei plăcintei româneşti din Ardeal.

image

Va mai recomandam:

Trei reţete rapide şi ieftine de post: cum să preparăm minuni gastronomice cu ingrediente sănătoase şi ieftine

Cum se prepară „dinnedele“, plăcintele germane savuroase. Reţeta veche de 1.000 de ani este ştiută doar în Ardeal

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite