FOTO Cum va arăta una dintre cele mai frumoase Pieţe din România după ce va fi modernizată cu peste 20 de milioane de lei

0
0
Piata Ferdinand
Piata Ferdinand

Peste 20 de milioane de lei, cei mai mulţi bani europeni, vor fi investiţi în modernizarea Piaţei Ferdinand, urmând a fi pietruită şi transformată în arteră pietonală.

GALERIE FOTO cu Piaţa Ferdinand

"Este un proiect pe care îl vom depune pentru finanţare europeană în cadrul Programului Operaţional Regional 2014 -2020, program în care contribuţia municipiului Oradea la cheltuielile eligibile este de 2%. Valoarea totală estimată a proiectului este de 20,8 milioane de lei, din care 17,6 milioane sunt cheltuieli eligibile, restul de 3,2 milioane de lei fiind cheltuieli neeligibile. Ne dorim ca la finalul acestui proiect Piaţa Ferdinand să devină un spaţiu public de calitate, mai atractiv pentru orădeni şi pentru turişti. Totodată, urmărim să îmbunătăţim mobilitatea urbană în zonă, prin anumite aspecte care ţin de circulaţia rutieră, pietonală şi cu bicicleta. Ne dorim să punem în valoare clădirile importante care sunt în această zonă, dar şi să încurajăm activităţile specifice pieţelor publice", a spus viceprimarul Mircea Mălan.

Studiul de fezabilitate al proiectului a fost finalizat de arhitectul Emodi Tamas.

Schimbările în zonă vor duce la o reconfigurare semnificativă a circulaţiei în zonă.  Astfel, strada Madach Imre nu va mai fi circulabilă rutier, în schimb strada Patrioţilor va deveni stradă cu sens dublu. Pe strada Moscovei se va putea de asemenea circula pe ambele sensuri, fiind amenajată şi o pistă pentru biciclete. În spatele teatrului nu se va mai circula rutier, accesul fiind permis doar vehiculelor cu recuzita necesară teatrului.
De asemenea, toate locurile de parcare existente azi în Piaţa Ferdinand vor fi anulate, fiind amenajate doar câteva locuri pentru taxi, dar fără posibilitatea ca acestea să staţioneze acolo.

Totodată, arborii Tisa din Piaţa Ferdinand vor fi relocaţi în Parcul 1 Decembrie. Aşadar o bună parte din Piaţa Ferdinand va deveni exclusiv pietonală, statuile Reginei Maria şi cea a lui Szigligeti Ede fiind mult mai bine puse în valoare. Suprafeţele pietonale şi trotuarele aferente căilor rutiere se vor lărgi, piaţeta oferind o mai bună vizibilitate pentru clădirile din jur. 

În spatele teatrului, spaţiul a fost astfel gândit încât să poată fi folosit pentru desfăşurarea spectacolelor în aer liber. Arhitectul Emodi Tamas a insistat pentru a păstra elementele specifice anilor 1960 din faţa fostei Case de Modă.
Proiectul de reabilitare a Pieţei Ferdinand va cuprinde şi reabilitarea tuturor reţelelor, iar postul TRAFO din spatele teatrului va fi amenajat în subteran.
Orădenii au posibilitatea să vadă în Piaţa Ferdinand planşele care ilustrează proiectul de reabilitare a acesteia.

Mai multe - Oradea

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite