Evaluatori ai Comisiei Europene verifică dacă Bihorul e un furnizor sigur de carne de porc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
No title
No title

O delegație a Comisiei Europene verifică zilele acestea fermele și fondurile de vânătoare bihorene, precum și activitatea celor de la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Bihor. Concluziile evaluatorilor vor influența calificativul european acordat României, precum şi viitorul exportului de carne de porc din România către alte state membre, spun cei de la DSVSA Bihor.

Echipa de evaluatori a verificat astăzi activitățile medicilor veterinari, precum şi fermele şi exploataţiile particulare, din zona Marghita. Echipe mixte, formate din specialişti ai DSVSA Bihor şi cadre din Ministerul Administraţiei şi Internelor, au oprit în trafic, în zona Salonta, mai multe maşini care transportau aproximativ o sută de porci fără documente de transport. „În acest caz s-au aplicat amenzi contravenţionale de 5.000 lei", a spus în această dimineață Mircea Gelu Budău, director coordonator DSVSA Bihor.

Probleme cu pesta porcină

Delegația Comisiei Europene auditează serviciile veterinare și gradul de implementare a acquis-ului comunitar, în cadrul unui program anual care prevede zece controale. „Prezenta auditare verifică modul în care autorităţile competente din România satisfac cerinţele europene de implementare a legislaţiei cu referire la pesta porcină clasică, precum şi gradul de pregătire şi reacţie a autorităţilor competente române, prin evaluarea activităţilor şi specialiştilor din cadrul DSVSA Bihor, de a face faţă la o epizootie de pestă porcină clasică şi de a proteja teritoriul comunitar de apariţia şi evoluţia acestei boli", relatează Mircea Gelu Budău.

Controale la fondurile cinegetice

Oficialii europeni vor evalua mâine activitatea sanitară veterinară din fondurile de vânătoare, având programate întâlniri cu reprezentanţi ai Romsilva, ai Inspectoratului Teritorial pentru Regim Silvic și Vânătoare şi ai Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi.

Oradea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite