Cum va arăta prima şcoală rabinică din sud-estul Europei. Va fi unică pe o rază de 1.000 de kilometri VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proiectul primei şcoli rabinice din sud-estul Europei. FOTO Proiectant Novartis
Proiectul primei şcoli rabinice din sud-estul Europei. FOTO Proiectant Novartis

Prima şcoală rabinică din sud-estul Europei, de după cel de-al Doilea Război Mondial, investiţie în valoare de 1,2 milioane de euro a Comunităţii Evreieşti din Oradea, a fost avizată de Comisia Municipală de Urbanism şi Amenajare a Teritoriului.

Potrivit preşedintelui Comunităţii Evreilor din Oradea, Felix Koppelmann, şcoala de religie iudaică ortodoxă este echivalentă facultăţii de teologie şi va instrui tineri care vor să îşi aprofundeze studiile în iudaism sau să devină, după absolvire, rabini.

„Înainte de război, în zonă au mai existat şcoli rabinice - se numesc Yeshiba. Au fost la Valea lui Mihai şi Săcueni. La Arad şi Timişoara au fost până în anii ʼ60. Cea care se construieşte la Oradea, va fi prima pe o rază de peste o mie de kilometri după ultimul război Mondial”, spune Koppelmann.

Şcoala va fi ridicată în curtea Sinagogii Ortodoxe Hevra Sas, din centrul municipiului, una dintre cele mai decorate sinagogi din fosta monarhie austro-ungară şi care este proaspăt restaurată. 

Cum va arăta prima şcoală rabinică din sud-estul Europei. Va fi unică pe o rază de 1000 kilometri

Noua clădire va avea două etaje şi un etaj retras. La parter vor funcţiona cantina cu mâncare kosher şi bazinul pentru îmbăiere ritualică. La primul etaj vor fi săli de clasă, o bibliotecă şi birourile administrative, iar la cel de al doilea nivel dormitoarele pentru studenţi şi profesori.

Cum va arăta prima şcoală rabinică din sud-estul Europei. Va fi unică pe o rază de 1000 kilometri

Construcţia şcolii rabinice ar putea fi finalizată în circa un an însă construcţie va putea începe abia după ce Comunitatea Evreilor din Oradea va fi primit avizul Comisiei Naţionale a Monumentelor, dat fiind faptul că aceasta sinagoga Hevra Sas, din proximitate, este monument istoric.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Decizie bizară în cazul unui bărbat prins aruncând un sac cu gunoi într-o parcare VIDEOâ

Dosar DIICOT. Directorul unei mari reprezentanţe auto din Bihor, arestat pentru trafic de cocaină

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite