Decizie bizară în cazul unui bărbat prins aruncând un sac cu gunoi într-o parcare VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Decizie bizară în cazul unui bărbat prins aruncând un sac cu gunoi într-o parcare

Un bărbat din Bihor care a fost surprins de camerele de supraveghere în timp ce aruncă un sac cu gunoi într-o parcare de pe un drum judeţean a scăpat, deocamdată, de amendă după ce Judecătoria Oradea a decretat că vina e a statului român.

Bărbatul din localitatea Borumlaca fusese amendat cu 10.000 lei de Garda de Mediu Bihor şi a contestat amenda la Judecătoria Oradea, unde, pentru a se apăra, şi-a adus ca martor pe propria soţie, care a venit cu o poveste halucinantă: au fost cu socrul bolnav la Oradea, iar pe drumul de-ntors, bătrânul ar fi făcut o criză de epilepsie şi ar fi făcut pe el, după cum a spus femeia.

Ca atare, l-au dezbrăcat, iar hainele murdare le-au băgat într-un sac pe care l-au aruncat pe jos, căci pubela ar fi fost plină, după care s-au grăbit spre casă, „ca să-l spele şi să-l îmbrace pe bătrân”.

Pe de o parte, e greu de crezut că cei doi l-au plimbat pe bătrânul dezbrăcat şi murdar în maşină, au arătat comisarii de Mediu. Iar pe de alta, în înregistrarea depusă se vede că bărbatul e singur în maşină şi nici nu s-a uitat spre coşul de gunoi: a oprit maşina doar cât să arunce sacul, iar apoi a plecat mai departe.

Statul e de vină 

Însă istanţa i-a crezut pe contestatari şi nu pe comisari. Potrivit hotărârii judecătoreşti prin care amenda a fost fost înlocuită cu un avertisment, instanta a arătat că "este de notorietate faptul că pe drumurile nationale nu sunt amplasate cosuri de gunoi suficiente ca numar sau capacitate de stocare", iar Statul, prin institutiile sale nu a luat măsuri necesare să schimbe acest lucru, iar oamenii sunt nevoiţi "să depoziteze deşeurile lângă aceste spaţii". 

În acest caz, scrie în document, nu se poate spune că vina e exclusiv a celui amendat, ci şi a Statului. "Soluţia nu poate fi doar obligarea utilizatorilor în renunţarea la debarasarea de deseuri si pastrarea lor, cu risc de contaminare precum în speta, cu fecale" iar "statul nu poate recurge la măsuri de coerciţie pentru fapte la care el însuşi a contribuit în săvârşirea lor".

Un avertisment e suficient

Judecătorul a apreciat, totodată, că amenda de 10.000 lei este disproporţionată faţă de fapta săvârşită de contravenient căci acesta nu le-a abandonat haotic, ci în sac menajer şi în apropierea unui coş de gunoi. "Petentul a avut o atitudine sinceră în faţa instanţei recunoscând săvârşirea faptei, iar circumstantele faptei su fost sustinute si de matorul audiat in cauza care a aratat ca tatăl său a avut o criza de epilepsie, fapt ce a dus la imposibilitatea de control a sfincterelor şi a dejectiei": 

Ca atare, instanţa a decis că un avertisment este suficient "raportat la pericolul social concret al faptei". "Atenţionarea contravenientului cu privire la fapta săvârşită, însoţită de recomandarea de a respecta în viitor dispoziţiile legale, este suficientă şi proporţională raportat la pericolul social concret produs, cunoscut fiind faptul că sancţiunea contravenţională se aplică cu scopul de a asigura respectarea dispoziţiilor legale, iar nu acela de a pedepsi", a mai arătat judecătorul. 

Hotărârea Judecătoriei Oradea nu este, însă, definitivă, fiind atacată, deja, de comisarii de Mediu, la Tribunalul Bihor, instanţa care va da verdictul final.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Cum s-au contrat judecătorii pentru un muc de ţigară aruncat pe jos

Dosar DIICOT. Directorul unei mari reprezentanţe auto din Bihor, arestat pentru trafic de cocaină

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite