Cum să avem o familie fericită, cel mai sigur model de urmat - sfaturile preoţilor şi psihologilor pentru armonia de acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din tinereţe, mulţi dintre noi visăm la familia perfectă, pe care ne-o dorim cu atâta ardoare. Dacă o putem avea sau nu, doar viaţa ne va demonstra. Este important, însă, să facem totul pentru a ne bucura de ceea pe care o avem. Specialiştii susţin că familia perfectă nu există, în schimb putem aspira la o familie fericită, perfectibilă.

“Familia este un bun necesar pentru popoare, o temelie indispensabilă pentru societate şi o mare comoară pentru soţi de-a lungul întregii lor vieţi. Este un bun de neînlocuit pentru copii, care trebuie să fie rodul iubirii, al totalei şi generoasei dăruirii de sine a părinţilor. Proclamarea adevărului integral despre familie, fondată în căsătorie ca Biserică domestică şi sanctuar al vieţii este o mare responsabilitate a tuturor”, spunea Papa Benedict al XVI-lea despre familie.

Familia joacă un rol esenţial în fericirea şi bunăstarea oamenilor. Studiile arată că fericirea noastră vine de la celelalte persoane, iar oamenii alături de care petrecem cel mai mult timp reprezintă familia. Într-o lume tot mai agitată, în care principiile şi valorile se denigrează de la o zi la alta este tot mai greu să întâmpinăm aşa zisele familii perfecte. Ne dorim să avem o familie perfectă, o creionăm în mintea noastră încă de la vârste destul de fragede, şi sperăm ca într-o zi toate schiţele să devină realitate. Unul e visul, alta e realitatea, iar factorii care duc la clătinarea visului nu sunt deloc puţini.

“Din punctul meu de vedere, nu există o reţetă de succes în acest sens, iar ceea ce pentru unii ar părea o familie perfectă, pentru alţii s-a putea să nu însemne acelaşi lucru, şi asta deoarece principiile de viaţă ale unora nu seamănă întotdeauna cu ale celorlaţi”, susţine psihologul Crina Lezeu.

Cărţile de specialitate încearcă să ne înveţe cum să ne construim o familie perfectă. Trăim citind cărţi unde viaţa e ca în basme, iar filmele au, de cele mai multe ori, "Happy End". Înconjuraţi de toate acestea, este imposibil să nu ne lăsăm imaginaţia liberă ,să visăm mult şi frumos, convinşi fiind că va veni vremea când toate aceste vise se vor îndeplini.

“Totuşi, dacă ne dorim armonie în familie, este important să avem în vedere o bună cooperare şi acordarea unui ajutor reciproc necondiţionat bazat pe încredere, respect şi împărtăşirea unor valori comune”, mai susţine psihologul Crina Lezeu.

Sfaturile preoţilor

Biserica susţine că există o singură familie perfectă, iar aceea familie ar trebui să fie modelul tuturor familiilor. Iubirea este cea care călăuzeşte drumul acesteia.

“Familia creştină este comunitatea în care excelează imaginea iubirii totale a lui Dumnezeu. Relaţia trebuie să fie de iubire. Iubirea dintre tată, mamă şi copii. Creştinismul ia model al familiei perfecte familia Sfântă: Iosif, Maria şi Iisus. Este familia în care se văd relaţiile şi transpune legătura sfântă între cele trei persoane. Această familie trebuie să fie modelul pentru noi. Trebuie să încercăm să aplicăm principiile creştine în famiiile noastre”, spune părintele greco-catolic Sorin Crăciun, din Oradea.

O familie nu poate trăi fără fericire, iar fericirea se construişte. Cu paşi mici şi siguri.

 “Famila Perfectă nu există. Putem vorbi despre familia perfectibilă. Suntem oameni, avem calităţi dar şi neputinţe. Tot timpul este loc de şi mai bine”, mai spune părintele Sorin Crăciun.

Recomandările bisericii pentru familia fericită:

1.    Membrii familiei să se iubească necondiţionat şi cât pot unul pe altul.

2.    Să aibă zilnic împreună un moment închinat Domnului

3.    Să pună deasupra priorităţilor personale nevoile celorlalţi membri ai familiei

4.    Să lase ambiţiile care ţin de lume, carieră , bani  sau putere

5.    Când sunt probleme în familie să ştie să cedeze, să fie empatic unul cu celălalt.

Vă mai recomandam:

Cât rău ne fac, de fapt, gândurile negative şi de ce le avem - explicaţiile unui psiholog şi ale unui preot

Cum să îţi organizezi mintea ca să fii eficient în fiecare zi? Lista unei vieţi fericite, făcută de un celebru psiholog şi de un blogger de dezvoltare personală

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite