Cât rău ne fac, de fapt, gândurile negative şi de ce le avem - explicaţiile unui psiholog şi ale unui preot

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gandurile negre ne pot face mult rau-Sursa foto-soaptainimii.files.wordpress.com
Gandurile negre ne pot face mult rau-Sursa foto-soaptainimii.files.wordpress.com

Într-o viaţă agitată, în care vrea să urce cât mai multe trepte, omul traversează un ansamblu de trăiri pozitive, însă nu de puţine ori experimentează şi trăiri negative, cauzate de situaţii pe care nu este dispus să le proceseze într-un mod adaptativ, spun psihologii.

Sunt mulţi cei care se luptă cu gândurile necurate şi mai mulţi cei care nu arareori se pierd în vălmăşagul războiului. Ce sunt gândurile, de unde provin ele, care sunt urmările lor sau cum pot fi ele înfruntate, acestea sunt întrebări pe care le auzim des în jurul nostru. Care este rezolvarea?

Gândurile negative pot duce şi la deteriorarea stării de sănătate şi implicit la apariţia unor boli. Corpul poate ceda în faţa unei afecţiuni sau boli, dacă persoana respectivă îşi concentrează atenţia asupra bolilor, susţin specialiştii

Astfel de situaţii duc la naşterea, la instalarea cogniţiilor iraţionale de genul: “nu sunt bun de nimic, nu există lucruri care să mă poată face fericit, etc”. Lucrurile pot degenera într-acolo încât gândirea omului să fie dihotomică, în termeni de alb şi negru.

Ajutorul specialistului

“În astfel de situaţii, oamenii pot fi ajutaţi de specialişti prin diferite forme de terapie, însă trebuie să existe şi dorinţa omului de a conştientiza propriile sale trăiri, dar şi de a-şi dori să evolueze pozitiv în acest sens. Acesta este momentul când poate este pregătit pentru a începe munca cu sine însuşi în mod conştient şi atent. Orice om nemulţumit de condiţia sa îşi va pune întrebări şi va  căuta răspunsuri”, ne-a spus prof. psihopedagogul Crina Lezeu

Oamenii, în general îşi doresc mai mult bine pentru viaţa lor, chiar dacă fiecare vede binele sub o altă formă. Dorinţa de mai bine este cea care naşte în fiecare om nevoia de a evolua.

“Din punctul meu de vedere, omul trebuie să aibă curaj, să îndrăznească şi să continue neîncetat să spere, doar aşa poate scăpa de gândurile care nu-i dau pace”, a concluzionat prof. psihopedagog Crina Lezeu.

O gândire pozitivă, combinată cu o îngrijire atentă din partea medicului potrivit pot activa mecanismele naturale de auto-vindecare ale corpului şi pot duce la vindecare.

Rugaciune

Sursa foto-kristinakojokaru.files.wordpress.com

Gândurile negre şi păcatul

Gândurile negre duc la deznădejde, la disperare, care în cele din urmă duce la păcat, fiind lucruri necaracteristice unui creştin. Şi în cele mai grele momente, creştinii speră în bine, în mântuirea sufletului.  De la negru, încearcă să deschidă paleta de culori, să găsească culori cât mai deschise.

“Din punct de vedere religios, o persoană cu gânduri negre se ancorează în legătura cu Dumnezeu. “Doamne încearcă să-mi rezolvi Tu problemele” sau se ancorează în a lua un sfânt la care să se roage. Poţi să ieşi din această stare, sau să o ocoleşti momentul dacă îţi cultivi credinţa”, -a spus părintele Sorin Crăciun.

Cei mai mulţi, în proporţie de 80% dintre oamenii cu gânduri negre, ajung la preot atunci când nu mai au încotro.

“Gândurile negre au făcut victime şi în rândul personajelor bibilce. Un exemplu este cel al lui Iuda care a ajuns să se sinucidă, în timp ce Sfântul Petru s-a lepădat de Mântuitor deşi i-a promis că v-a merge cu El până la moarte. Totuşi, Petru regretă gândurile negre care au pus stăpînire pe gândirea lui şi se întoarce. Momentul de pe Golgota este un alt exemplu clar. Cu Iisus s-au dus doar câteva femei şi un singur apostol, apostolul Ioan, cel mai tânăr şi mai nebun. Restul nu au avut curajul, le-a fost frică, s-au temut”, a punctat părintele Crăciun.

Dorinţa de schimbare

În ziua de azi este foarte greu să fim oameni cu coloană şi ceea ce se întâmplă în societate nu mai poate fi comentat. Azi nu-L avem pe Dumnezeu ca reper, ci de cele mai multe ori ne luăm după ceea e este efemer, banul. După ban urmează puterea, pe care ne-o dorim să o putem controla prin orice mijloace. Nu poţi fi sus fără compromisuri.

“Poporul român este un popor religios, dar nu unul credincios. Când ne dorim să scăpăm de gândurile negre trebuie să ne dorim o schimbare, iar schimbare începe cu fiecare dintre noi. Noi suntem stăpânii propriilor noastre gânduri şi răspunderea de a proteja ceea ce gândim ne revine numai nouă.Un bun creştin este şi un bun cetăţean”, spune părintele Crăciun.

Cum să scăpăm de gândurile rele

Primul pas este conştientizarea lor

Cât mai multă mişcare, pentru ca gândurile să circule

Credinţa şi rugăciunea către Dumnezeu

Găsirea unei activităţi preferenţiale

Punerea la punct a unui program bine stabilit

Evitarea unui avantaj sau dezavantaj

Preţuirea şi apropierea de oamenii semnificativi şi găsirea confortului psihic propriei persoane

Înlocuirea gândurile negre cu gânduri constructive

Bucuria lucrurilor mărunte

Privirea către oamenii care sunt mai jos, şi nu către cei care sunt mai sus

Mai puteti citi:

Ultrasunetele, arma împotriva bolii Alzheimer

Cele mai bune plante pentru o minte sănătosă: rozmarinul, busuiocul şi lavanda te scapă de stres, insomnie şi depresie - cum le foloseşti

Cum să îţi organizezi mintea ca să fii eficient în fiecare zi? Lista unei vieţi fericite, făcută de un celebru psiholog şi de un blogger de dezvoltare personală

Oradea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite