Zeci de tramvaie şi autobuze noi pe străzile Iaşului. Ce valoare are proiectul edilitar

0
Publicat:

În ultimii ani, pe străzile Iaşului au apărut o mulţime de tramvaie şi autobuze noi. Cu toate acestea, schimbarea parcului Companiei de Transport Public este departe de a fi finalizată.

Autobuze electrice Iaşi SURSĂ Arhiva Adevărul
Autobuze electrice Iaşi SURSĂ Arhiva Adevărul

Astfel, Primăria Municipiului Iaşi se pregăteşte să mai achiziţioneze mai multe tramvaie noi şi autobuze electrice, pentru a îmbunătăţi calitatea transportului în comun şi pentru a-i încuraja pe ieşeni să renunţe, pe cât posibil, la autoturismele personale.

Câte tramvaie şi autobuze vor fi achiziţionate

Conform informaţiilor oferite de către municipalitate, pe străzile oraşului îşi vor face apariţia încă 18 tramvaie noi. Totodată, pe lângă acestea, vor fi achiziţionate şi 25 de autobuze electrice, cu o lungime de zece metri.

„Primăria finalizează documentaţia şi pregăteşte licitaţia pentru achiziţia a 18 tramvaie noi. Finanţarea este asigurată prin intermediul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), proiectul realizat de către municipalitate având o valoare de 177.217.200 lei, fără TVA, respectiv circa 42.7 milioane de euro. Investiţia trebuie să fie implementată şi realizată până la data de 30 iunie 2026. Tot prin PNRR, primăria va achiziţiona 25 de autobuze electrice cu o lungime de zece metri, inclusiv a 25 de staţii de încărcare rapidă şi opt staţii de încărcare lentă, valoarea achiziţiei ridicându-se la suma de 14.3 milioane de euro“, precizează reprezentanţii Primăriei Municipiului Iaşi. 

Cum vor arăta noile mijloace de transport în comun

Conform reprezenzanţilor Primăriei Municipiului Iaşi, tramvaiele care vor ajunge în capitala Moldovei vor fi similare cu celelalte mijloace de transport în comun noi care şi-au făcut deja apariţia în Iaşi.

Astfel, acestea vor avea o lungime de 22 de metri şi vor asigura locuri pentru 135 de călători. Din acest total, 30 de locuri sunt pe scaune, în timp ce minimum cinci locuri vor fi destinate persoanelor cu dizabilităţi.

Totodată, tramvaiele vor beneficia de dotări moderne, precum aer condiţionat, instalaţie de încălzire sau sisteme de supraveghere audio-video.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite