Infrastructura sportivă a Iașului, la pământ. Ce planuri are municipalitatea

0
Publicat:

Iașul, unul dintre cele mai importante orașe ale țării, se confruntă cu probleme importante atunci când vine vorba despre infrastructura sportivă.

Stadion Iași SURSĂ Arhiva Adevărul
Stadion Iași SURSĂ Arhiva Adevărul

Lipsa unor arene moderne, la standarde europene, își spune tot mai des cuvântul în ultimii ani, atât în rândul suporterilor cât și în rândul sportivilor care nu pot beneficia de condiții optime pentru a face performanță. Apariția unor stadioane moderne la nivel național, precum cele din Cluj, Ploiești, București sau Craiova, a început să stârnească nemulțumirea ieșenilor care așteaptă cu nerăbdare care municipalitatea să implementeze proiectele despre care se vorbește la nivel local de câțiva ani de zile.

Sala Polivalentă și Stadionul Emil Alexandrescu, depășite

Cele mai importante obiective ale infrastructurii sportive din Iași sunt Stadionul Emil Alexandrescu și Sala Polivalentă. Cu toate acestea, ambele sunt considerate a fi depășite, neavând condițiile necesare pentru a găzdui partide importante, la nivel european.

În momentul de față, pe arena din Copou își dispută meciurile Politehnica Iași, echipă care evoluează în eșalonul secund al fotbalului românesc, dar care are șanse reale de a promova în prima ligă la finalul actualului sezon. Pentru a ține pasul cu cerințele actuale, conducerea clubului, împreună cu municipalitatea, a efectuat mai multe lucrări de modernizare. C

u toate acestea, microbiștii susțin că arena sportivă este depășită și că Iașul ar avea nevoie de un stadion mai mare, care să poată găzdui meciuri în competițiile europene.

Ce modernizări au fost aduse stadionului

Chiar dacă în acest moment nu există semne că Iașul va avea în curând un stadion nou, conducerea clubului Politehnica Iași face eforturi importante pentru a moderniza arena.

În 2022, tribuna oficială a stadionului din Iași a fost modernizată, pentru a fi la nivelul primei ligi. Astfel, a fost refăcută izolația, tencuiala, a fost înlocuită tâmplăria veche cu una nouă și a fost realizată recompartimentarea.

Lucrările au continuat și în 2023, până în prezent fiind modernizate aproximativ trei sferturi dintre spațiile stadionului. Este vorba despre vestiare, cabinele arbitrilor, cabinetul medical, tunelul de acces, birouri, bucătărie, camerele de cantonament și grupurile sanitare pentru spectatori.

,,Chiar dacă este un stadion de peste 60 de ani, facem toate eforturile, împreună cu Primăria Iași și societățile din subordine pentru a avea o arenă complet renovată în vara acestui an. Mai sunt de efectuat lucrări în zona peluzei B și jumătate din Tribuna A, la instalațiile electrice, de sonorizare, internet, plus o nouă tabelă de marcaj. De asemenea, avem în plan înlocuirea gardului împrejmuitor de la Tribuna A și Peluza A, a porților de la vestiare, deschiderea magazinului pentru suporteri, precum și finalizarea lucrărilor de amenajare a spațiilor verzi și sectorul dedicat jurnaliștilor", a precizat Florin Briaur, managerul executiv al Politehnicii Iași.

Când va avea Iașul sală polivalentă nouă?

În momentul de față, Iașul are o sală polivalentă veche, în centrul orașului, care adăpostește meciuri din diferite sporturi. Astfel, Primăria Municipiului Iași a anunțat că în luna martie ar urma să fie demarată licitația iar în toamna acestui an ar putea începe lucrările. Conform autorităților, este vorba despre o investiție ce depășește suma de o sută de milioane de euro, ce nu poate fi finalizată mai repede de trei ani de zile.

,,Am transmis către Guvernul României solicitarea de a fi prinsă în finanțarea acestui an sala polivalentă din Iași, pentru a fi scoasă la licitație. Face parte din obiectivele asumate de către Guvernul României. Dacă reușim să dăm drumul la licitație în luna martie, în această toamnă ar putea să demareze lucrările. Licitația este una internațională, mare, de peste o sută de milioane de euro. Ea trebuie structurată în grafice de lucrări și plăți, pe mai mulți ani. Această lucrare nu se poate executa mai devreme de trei ani de zile", a precizat Mihai Chirica, primarul Municipiului Iași.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite