Studenţi ieşeni implicaţi în afaceri inovative. „Ne putem lăuda cu menta montană care nu se mai găseşte nicăieri în România”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constantin Straton, masterand al Facultăţii de Horticultură din cadrul USAMV Iaşi  FOTO USAMV
Constantin Straton, masterand al Facultăţii de Horticultură din cadrul USAMV Iaşi  FOTO USAMV

Produsele inovative, unice pe piaţa ieşeană, constau în peste 15 varietăţi de busuioc, peste 8 varietăţi diferite de mentă, cu mai multe arome, de fragi, citrice, ciocolată.

Constantin Straton, masterand al Facultăţii de Horticultură din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Iaşi (USAMV), alături de fratele său, Lucian, aflat în anul I, la specializarea Biotehnologii agricole dezvoltă una dintre cele mai inedite şi inovative afaceri din Iaşi cu ajutorul plantelor aromatice. 

Împreună, cei doi tineri cultivă specii rare de plante aromatice atât la ghiveci cat şi în câmp, pe care ulterior le livrează ca atare sau sub formă de ceaiuri, condimente sau sosuri. 

Tinerii antreprenori cultivă specii care nu se mai găsesc nicăieri în România, precum menta montană, dar şi varietăţi inedite ale busuiocului, cu mai multe arome, de fragi, citrice sau ciocolată.

Afacerea a fost demarată încă din anul III de studiu, ideea venindu-i lui Constantin după ce a învăţat câteva lucruri despre obţinerea culturilor profitabile pe suprafeţe restrânse de teren, prima plantă aromatică fiind cultivată chiar pe balcon. 

„În anul doi de facultate, am cultivat primele plante de busuioc în propriul balcon şi, observând că astfel de condiţii sunt pretabile cultivării plantelor aromatice la ghiveci, am făcut un plan prin care să transformăm această activitate într-o afacere profitabilă”, a povestit Constantin Straton.

Produsele inovative, unice pe piaţa ieşeană

Deoarece plantele aromatice pot fi folosite atât în industria cosmetică, farmaceutică, alimentară, dar şi în domeniul HoReCa, tinerii au testat piaţa, la început, cu 150 de ghivece, iar răspunsul a fost mulţumitor, fapt care i-a determinat să achiziţioneze primul solar. Seminţele folosite de tinerii studenţi sunt achiziţionate atât de pe plan naţional, de la producători de seminţe, de la Banca de Gene Suceava, dar şi din alte ţări precum Germania, Franţa, Mexic, Filipine. 

„Substratul pe care îl folosim noi este unul cu o calitate deosebită, utilizăm tot ce este necesar pentru ca planta să fie sustenabilă o mai mare perioadă de timp, să se dezvolte foarte frumos şi să nu reziste doar o săptămână sau două. În momentul de faţă, avem două solarii destinate culturii de plante aromatice la ghiveci, dar şi 1000 de metri pătraţi de cultură neprotejată, unde cultivăm şi procesăm plante aromatice pentru a obţine produse cum sunt: ceaiurile, condimentele sau sosurilor”, a mai spus Constantin Straton.

Produsele inovative, unice pe piaţa ieşeană constau în peste 15 varietăţi de busuioc, peste 8 varietăţi diferite de mentă, cu mai multe arome, de fragi, citrice, ciocolată. 

„Ne putem lăuda cu menta montană care nu se mai găseşte nicăieri în România, mai cultivăm o clonă de tarhon franţuzesc, o plantă adusă din America, care de asemenea nu se găseşte pe plan local, fiind singurii care producem această plantă aromatică. Folosim plantele aromatice cultivate în câmp pentru a dezvolta şi alte produse. Facem ceaiuri cu plante aromatice şi fructe de la producătorii locali, deshidratate tot de către noi, şi ambalate. 

Condimente uscate, la râşnite, la plicuri şi sosuri picante, avem şi ardei iuţi la ghiveci, multe soiuri printre care şi cel mai iute din lume. Practic, tot ce cultivăm în scopul acesta putem deriva în multe alte produse. Ne propunem ca pe viitor să dezvoltăm o gamă cât mai vastă de produse inovative care să aibă la bază conceptul de consum sănătos şi local”, a transmis Lucian Straton, student antreprenor.    

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite