Şcolile private cer în instanţă revenirea elevilor în bănci. Procesul poate avea efecte asupra tuturor şcolilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Judecătorii vor decide dacă şcolile vor fi sau nu redeschise FOTO Arhivă
Judecătorii vor decide dacă şcolile vor fi sau nu redeschise FOTO Arhivă

Decizia autorităţilor de a suspenda cursurile şcolare în regim „faţă în faţă” a fost contestată la Iaşi de către reprezentanţii a 12 unităţi de învăţământ private, precum şi de o asociaţie.

Două procese au fost deschise de către Asociaţia Şcolilor Particulare şi de către cele 12 unităţi de învăţământ private.

Litigiile vizează, pe de o parte, decizia autorităţilor judeţene de la Iaşi de a suspenda cursurile, începând cu 9 noiembrie, pe raza municipiului Iaşi. Acest proces a fost înregistrat la Tribunal şi va avea un prim termen de judecată pe 16 noiembrie.

Un alt doilea proces a fost înregistrat la Curtea de Apel Iaşi şi vizează actele normative luate la nivel naţional referitoare la suspendarea cursurilor. Este vorba de ordinul Ministrului Educaţiei şi Cercetării nr. 5972//08.11.2020 şi Hotărârea CNSU nr. 53/08.11.2020, prin care a fost suspendată activitatea didactică ce presupune prezenţa fizică a elevilor şi a cadrelor didactice în toate unităţile de învăţământ preuniversitar. Soluţia judecătorilor ar putea avea efecte, astfel, la nivel naţional.

Octavian Bichiş, avocatul reclamanţilor, ne-a precizat că acţiunile judiciare au fost intentate deoarece prin actele normative atacate se îngrădeşte dreptul la educaţie. Bichiş spune că autorităţile au suspendat cursurile fără a prezenta studii sau statistici din care să rezulte că activitatea didactică desfăşurată cu respectarea tuturor normelor de distanţare fizică şi de igienă a avut un impact asupra evoluţiei numărului de cazuri confirmate la nivel naţional.

„Efectele resimţite de preşcolari şi şcolari căpătă o dimensiune copleşitoare şi devastatoare în raport de efectele benefice inexistente pe care această măsură le-ar putea avea asupra evoluţiei numărului de cazuri confirmate la nivel naţional, sistemul de predare online fiind total incompatibil mai ales cu activităţile didactice dedicate preşcolarilor şi şcolarilor din învăţământul primar”, ne-a spus Bichiş. 

La rândul său, preşedintele Asociaţiei Şcolilor Particulare, Christian Comşa, a catalogat decizia autorităţilor ca fiind nelegală. „Hotărârea prin care s-a dispus suspendarea cursurilor faţă în faţă în unităţile de învăţământ restricţionează accesul la educaţie al elevilor garantat de Constituţie. Restrângerea poate fi dispusă numai dacă este necesară într-o societate democratică. Măsura trebuie să fie proporţională cu situaţia care a determinat-o, să fie aplicată în mod nediscriminatoriu şi fără a aduce atingere existenţei dreptului sau a libertăţii“, ne-a spus Comşa. 

„În ciuda faptului că situaţia epidemiologică s-a agravat în toată Europa din cauza pandemiei de Covid-19, în state importante şcolile au rămas deschise chiar dacă s-au impus restricţii dure“, a conchis Comşa.

Alături de Asociaţia Şcolilor Particulare, printre reclamanţii din acest dosar se mai numără: Şcoala Primară Hansel Und Gretel Iaşi, Grădiniţa Euro Kid Iaşi, Grădiniţa Montessori School Of Iaşi, Asociaţia Enalure - Grădiniţa Waldorf Enalure, Grădiniţa Penilla, Grădiniţa cu program Prelungit Căsuţa Zânelor, Grădiniţa cu program prelungit Kids Heaven, Şcoala Primară Montessori School of Iasi, Şcoala Primară Atelier nr. 1, Grădiniţa Atelier nr. 1, Grădiniţa Hopscotch, Grădiniţa Kitty SRL. 

Pe aceeaşi temă: 

Profesorii cer spor de ecran şi bani pentru laptopuri. „Educaţie de calitate se poate oferi doar cu echipamente de ultimă generaţie“ 

Strigătul unei mame: „Doamna Monica Anisie, vă invit să participaţi la o singură oră online la clasa zero“

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite