Străinii vor să salveze una dintre cele mai inutile investiţii din România. Este vizat cel mai mic telescaun din țară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Construit cu un milion şi jumătate de euro, telescaunul de la Ciric stă cu lacătul pe uşă de mai bine de şapte ani. Un investitor din Italia ar fi dorit să facă un fel de parc de distracţie, chiar utilizând echipamentul. potrivit autorităților ieșene

Inaugurarea Telescaunului de la Iaşi   FOTO ziaruldeiasi.ro
Inaugurarea Telescaunului de la Iaşi FOTO ziaruldeiasi.ro

La Iaşi există una dintre cele mai inutile investiţii turistice din ţară. Autorităţile ieşene pot participa cu succes la titlul de „cea mai neinspirată investiţie”. Aproape un milion şi jumătate de euro a costat telescaunul instalat în zona de agrement Ciric. S-a dorit a fi principalul punct de atracţie al cunoscutei zone de la marginea oraşului, însă realitatea este cu totul alta.

Construit cu nu mai puţin de un milion şi jumătate de euro, telescaunul de la Ciric stă cu lacătul pe uşă de mai bine de şapte ani. Turiştii nu s-au înghesuit să-l folosească pentru că nu prea aveau ce să vadă din el. Primăria are acum alte planuri. Caută bani în privat ca să transforme zona într-un parc acvatic. Un investitor din Italia ar fi dorit să facă un fel de parc de distracţie, chiar utilizând echipamentul.

Un investitor din Italia ar fi dorit să facă un fel de parc de distracţie, chiar utilizând echipamentul. Ne-a arătat deschiderea. Am terminat şi un studiu privind mutarea telescaunului pe alte amplasamente. Costurile de mutare aproape că depăşesc costul instalaţiei în sine”, spune Mihai Chirica, primarul Municipiului Iași. 

Tot în privat speră Primăria Iași să găsească bani şi pentru un parc acvatic. Instalaţia din zona de agrement Ciric, cea mai inutilă investiţie din istoria oraşului, a căpătat între timp denumirea de „telescaunul rușinii".

Cel mai mic telescaun din țară

Pe perioada celor patru ani de funcţionare (2013 - 2016), încasările totale au fost derizorii, de doar 10.600 euro. Calculând la preţul unui bilet, rezultă că telescaunul a fost folosit de mai puţin de 10.000 de persoane, în toată perioada lui de funcţionare.

Telescaunul este cel mai mic din ţară, străbătând un traseu de 360 de metri în nu mai mult de șase minute. Ideea principală a fost ca vizitatorii să poată parca sus şi să coboare cu telescaunul. Această idee nu le-a surâs nici ieşenilor, nici turiştilor. Nu e de mirare având în vedere faptul că telescaunul se află pe malul drept al lacului şi parcurge o distanţă prin pădure, fără nimic spectaculos. 

În noiembrie 2018, proiectul a ieşit din perioada de sustenabilitate, iar autorităţile ieşene anunţau noi proiecte în zona respectivă. 

Am reuşit în sfârşit să depăşim perioada de sustenabilitate care ne ţinea strâns legaţi de această investiţie. Avem planşele pentru pârtia de schi. Asta ca să vedem în ce manieră o putem implementa fără investiţii majore acolo. Nu ar însemna decât câteva fundaţii pe care se reazămă stâlpii telescaunului şi un racord electric puţin mai puternic decât cel existent”, spunea edilul Mihai Chirica, în 2019. 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite