Telescaunul inutil, varianta „aici sunt banii dumneavoastră” de Iaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Inaugurarea Telescaunului de la Iaşi   FOTO ziaruldeiasi.ro
Inaugurarea Telescaunului de la Iaşi   FOTO ziaruldeiasi.ro

Pentru realizarea obiectivului, care a fost prezentat în 2013 ca o veritabilă atracţie, au fost cheltuiţi aproape 1,5 milioane euro. Însă, în toată perioada lui de funcţionare, telescaunul a fost folosit de mai puţin de 10.000 de persoane.

Autorităţile ieşene pot participa cu succes la titlul de „cea mai neinspirată investiţie”. Aproape un milion şi jumătate de euro a costat telescaunul instalat în zona de agrement Ciric. S-a dorit a fi principalul punct de atracţie al cunoscutei zone de la marginea oraşului, însă realitatea este cu totul alta. 

Pe perioada celor patru ani de funcţionare (2013 - 2016), încasările totale au fost derizorii, de doar 10.600 euro. Calculând la preţul unui bilet, rezultă că telescaunul a fost folosit de mai puţin de 10.000 de persoane, în toată perioada lui de funcţionare.

Telescaunul este cel mai mic din ţară, străbătând un traseu de 360 de metri în nu mai mult de 6 minute. Ideea principală a fost ca vizitatorii să poată parca sus şi să coboare cu telescaunul. Această idee nu le-a surâs nici ieşenilor, nici turiştilor. 

Nu e de mirare având în vedere faptul că telescaunul se află pe malul drept al lacului şi parcurge o distanţă prin pădure, fără nimic spectaculos. 

Tot pandemia-i de vină!

În noiembrie 2018, proiectul a ieşit din perioada de sustenabilitate, iar autorităţile ieşene anunţau noi proiecte în zona respectivă. 

„Am reuşit în sfârşit să depăşim perioada de sustenabilitate care ne ţinea strâns legaţi de această investiţie. Avem planşele pentru pârtia de schi. Asta ca să vedem în ce manieră o putem implementa fără investiţii majore acolo. Nu ar însemna decât câteva fundaţii pe care se reazămă stâlpii telescaunului şi un racord electric puţin mai puternic decât cel existent”, spunea edilul Mihai Chirica, în 2019. 

În 2019 a fost bugetată pentru anul 2020 realizarea unui concurs de idei cu privire la realizarea unor noi investiţii în zona respectivă. Planurile au fost date peste cap de pandemie, spun reprezentanţii Primăriei Iaşi. 

„Noi am bugetat în 2019 pentru anul 2020 realizarea unui concurs de idei cu privire la realizarea unor noi investiţii în zona respectivă. Din păcate, pandemia ne-a dat planurile peste cap, practic ne-a întârziat în derularea acestui concurs de idei”, a spus purtătorul de cuvânt al Primăriei Iaşi pentru observatornews.ro.

Ieşenii au cerut mutarea instalaţiei pe pârtia de schi sau prelungirea traseului până peste lac, ca măcar să aibă ce admira. Însă, ambele variante înseamnă noi investiţii şi lungi perioade de timp în care telescaunul va rămâne tot nefolosit. 

Vă recomandăm să citiţi şi:

Un medic rezident s-a sinucis, la Timişoara. Lucra la ATI, ocupându-se în trecut şi de pacienţi cu COVID-19

 

Un clujean în vârstă de 32 de ani, în stare gravă din cauza COVID-19, a refuzat oxigenul. Ce i-a salvat viaţa

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite