Observatorul Astronomic din Iași va fi redeschis după 13 ani. „Va funcționa ca bază de cercetare pentru facultăți”

0
Publicat:

La 110 ani de la inaugurare, Observatorul Astronomic al Universităţii ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, a fost reabilitat complet. Lucrările au costat aproape 5,2 milioane de lei. 

Sursa foto: Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași
Sursa foto: Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași

În septembrie 1912 a fost pusă prima piatră la temelia Observatorului Astronomic de pe Dealul Copoului din Iași. Lucrările au durat un an și două luni, Observatorul Astronomic fiind inaugurat în decembrie 1913. Din cauza lipsei fondurilor necesare întreținerii, clădirea s-a degradat în timp, iar în urmă cu 13 ani a fost închisă complet, pentru că nu mai prezenta siguranță. 

Observatorul Astronomic va fi inaugurat în aproximativ trei săptămâni. Se fac recepţiile pentru lucrare. El va funcţiona ca bază de cercetare pentru Facultăţile de Fizică, Matematică, pentru studenţi, doctoranzi, profesori, dar şi pentru comunitate, spre vizitare, cu ocazia evenimentelor atmosferice importante. Valoarea proiectului este de 10 milioane de lei, bani care au fost accesaţi prin fonduri europene”, a spus Tudorel Toader, rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC). 

Conform spuselor rectorului UAIC, Observatorul Astronomic va fi redat cercetării științifice în domeniul astronomic și spațial. „Aici urmează a fi dezvoltate două entităţi CDI, pentru cercetarea dinamicii corpurilor infinitezimale şi pentru cercetarea atmosferei şi securitatea mediului, cu specială referire la dinamica stratului de ozon și calitatea radiațiilor”. 

Trei decenii de încercări eșuate

În anul 2013, din cauza degradării accentuate, Observatorul Astronomic a fost închis, fiind încadrat în clasa I de risc seismic. Deși în ultimele trei decenii s-au încercat fel de fel de soluții pentru reabilitarea acestui obiectiv, toate au eșuat.

Abia în anul 2018 s-a reușit derularea primei proceduri de achiziție de lucrări în vederea reabilitării și modernizării Observatorului, fără sorți de izbândă, însă reluată un an mai târziu.

În cele din urmă, contractul de execuție a lucrărilor a fost semnat pe 3 decembrie 2020, ordinul de începere a lucrărilor fiind dat la 23 februarie 2021.

Conform planurilor UAIC, s-a avut în vedere, încă de la început, restaurarea imobilului de patrimoniu și aducerea sa la o imagine anterioară cunoscută, considerată de valoare, adaptarea imobilului la cerințele utilizării de către persoanele cu dizabilități, la cerințele de securitate la incendiu specifice, conform normelor în vigoare.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite