Primul „soare electric” din România, aprins în Capitala Moldovei acum mai bine de un veac şi jumătate

0
Publicat:

„Soarele electric” aprins la Iaşi a confirmat de atunci rolul important pe care capitala fostului principat Moldova îl avea nu numai în literatură, ci şi în ştiinţele exacte şi demersurile tehnice.

Imagine de epocă din Grădina Copou, iluminată la 5 iunie 1883 cu… unu Soare Electric
Imagine de epocă din Grădina Copou, iluminată la 5 iunie 1883 cu… unu Soare Electric

În urmă cu 155 de ani, în Iaşi, noaptea avea să fie pătrunsă pentru prima dată de un altfel de lumină decât cea asigurată de gaz. Astfel, cea dintâi reprezentație a „Soarelui electric” la Iași s-a petrecut în luna iulie 1868, în grădina casei lui Costache Sturza din Copou. Serata animată de incandescența electrică a fost organizată pentru constructorii austrieci ai căii ferate din zonă. 

Prima filă a energeticii românești

Dovada certă a primului soare electric la Iaşi, a fost descoperită de către regretatul şi inimosul cronicar al „locurilor şi zidirilor ieşene”, ing. Ion Mitican, care, cercetând în Arhivele Statului „Dosarul Căii ferate Lemberg - Cernăuţi - Iaşi”, a avut revelaţia unei uimitoare descoperiri: Afişul celei de a 2-a reprezentaţii a Soarelui Electric din duminica lui 14 iulie 1868, reluată la solicitarea expresă a numeroşilor ieşeni interesaţi. 

Chiar dacă meritul acestor prime două reprezentaţii ale miraculosului Soare Electric aparţine, desigur, constructorilor austrieci, aflaţi la Iaşi, indubitabil este faptul că: Lumina Primului Soare Electric s-a arătat în «premieră naţională» la Iaşi, şi nu în altă parte! De altfel, aceasta este şi «prima filă a energeticii româneşti», care deschide monumentala documentare în 4 volume «File din istoria energeticii româneşti», Editura N´ERGO, 2007”, spune Ing. Mihai Caba, veteran al Luminii. 

Cinci ani mai târziu, lumina celui de al doilea Soare Electric ieşean s-a aprins duminică, 28 ianuarie 1873, „la o cursă pe ghiaţă organizată de Clubul Patinoilor, la care Iluminaţiunea Brilantă o dădea...unu soare electric”. 

Anunţul din Curierul de Iaşi din 26 ianuarie 1873
Anunţul din Curierul de Iaşi din 26 ianuarie 1873

Anul acesta, la Palatul Culturii din Iaşi, a fost evocat momentul „electric” petrecut în urmă cu mai bine de un veac şi jumătate.

La vremurile de acum 155 de ani era o mare problemă în ceea ce privește iluminatul orașelor. În vest, de exemplu, începuse acțiunea cu cel puțin zece ani înainte. Deja în 1858 a fost iluminat electric farul Portului Dover din Londra”, explică prof. dr. ing. Alexandru Simion. 

Mai departe, cronica Luminii ieșene consemnează apariția primelor uzine electrice la Spitalul „Sf. Spiridon” în 1894, la Teatrul Național în 1896, înscriind Iașul în lista orașelor eropene moderne. 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite