Spațiul aerian al Republicii Moldova, închis temporar. Zborul București - Chișinău a aterizat pe Aeroportul din Iași

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Decizia a fost luată „din motive de securitate”. Însă, la ora 14.58 a zilei de marți, 14 februarie, spațiul aerial al Republicii Moldova a fost redeschis. Informația a fost confirmată, pentru „Adevărul“, de directorul Aeroportului din Iași.

Sursa foto: airmoldova.md
Sursa foto: airmoldova.md

Marți, 14 februarie 2023, Republica Moldova și-a închis temporar spațiul aerian, a anunțat compania națională a țării. „A fost închis din motive de securitate“, a transmis Întreprinderea de Stat pentru Utilizarea Spațiului Aerian și Deservirea Traficului Aerian (MoldATSA) din Republica Moldova. 

„Stimați pasageri, în acest moment, spațiul aerian al Republicii Moldova este închis. Așteptăm reluarea zborurilor”, a precizat Air Moldova pe Facebook. 

Un zbor al companiei TAROM pe ruta București - Chișinău, precum și unul de pe ruta Sharm-el-Sheikh (Egipt) - Chișinău au aterizat pe Aeroportul din Iași. 

Deși inițial s-a anunțat că spațiul aerian al Republicii Moldova va fi închis până la 16.00, la 14.58, a fost redeschis. Informația a fost confirmată și de Romeo Vatră, directorul Aeroportului Internațional din Iași.

Acum, după redeschiderea spațiului aerian, zborul FLYONE 5F868 Erevan – Chișinău va ateriza pe aeroportul din capitala Republicii Moldova, potrivit boardingpass.ro. 

Contextul extern

Consecințele războiului Rusiei contra Ucrainei sunt resimțite din plin de cetățenii Republicii Moldova.

În urmă cu o săptămână, înainte să-și anunțe demisia din fruntea Guvernului de la Chișinău, după un mandat de un an și jumătate, premierul Natalia Gavrilița a susținut că Rusia apelează la diverse acțiuni, toate componente ale unui război hibrid, prin care încearcă să submineze stabilitatea Republicii Moldova, menţionând în acest sens și ameninţări cu bombardamente.

Republica Moldova, amenințată cu scenariul ucrainean 

La începutul acestei luni, șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a amenințat Republica Moldova cu scenariul ucrainean, susținând că Maia Sandu vrea să introducă ţara în NATO sau să o unească cu România.

Chișinăul a dezmințit informațiile, precizând că acestea fac parte din retorica amenințătoare deja bine cunoscută a diplomației ruse.

Iar șeful diplomației UE Josep Borrell susține că declarațiile lui Serghei Lavrov, fără un grad de seriozitate, îl pun în lumină proastă.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite