O nouă rachetă a survolat spațiul aerian al Rep. Moldova. Precizările Ministerului Apărării de la București

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O rachetă îndreptată spre Ucraina a survolat vineri dimineață spațiul aerian al Rep. Moldova, precizează responsabilii Ministerului Apărării de la Chișinău, după ce oficialii ucraineni au anunțat mai devreme despre acest lucru, menționând că este de tip rusesc.

O rachetă a survolat spațiul aerian al Rep. Moldova. FOTO: Hepta
O rachetă a survolat spațiul aerian al Rep. Moldova. FOTO: Hepta

UPDATE Ministerul Apărării din România a venit cu noi elemente: „Sistemul de supraveghere aeriană al Forțelor Aeriene Române a detectat vineri, 10 februarie, o țintă aeriană lansată din Marea Neagră de pe o navă a Federației Ruse, din apropierea Peninsulei Crimeea, cel mai probabil o rachetă de croazieră, care a evoluat în spațiul aerian al Ucrainei, Republicii Moldova și a reintrat în spațiul aerian ucrainean fără să intersecteze, în niciun moment, spațiul aerian al României.

Cel mai apropiat punct al traiectoriei țintei de spațiul aerian al României a fost înregistrat de sistemele radar la aproximativ 35 kilometri Nord-Est de graniță”, se arată în comunicatul MApN. Detalii aici

---

Potrivit specialiștilor din cadrul Ministerului Apărării de la Chișinău, racheta a survolat în jurul orei 10:00 spațiul aerian al țării vecine.  

,,Structurile responsabile din cadrul instituției au detectat, la ora 10:18, o rachetă, care a traversat spațiul aerian al Republicii Moldova, deasupra localității Mocra din regiunea transnistreană și, ulterior, deasupra localității Cosauți din raionul Soroca, cu direcția spre Ucraina. Menționăm că Ministerul Apărării, în colaborare cu structurile responsabile din țară, monitorizează atent situația în regiune, și condamnă ferm violarea spațiului aerian al Republicii Moldova”, au anunțat reprezentanții instituției. 

Precizările au fost făcute după ce șeful administrației militare regionale Nikolaev din Ucraina, Vitali Kim, a anunțat că ,,o rachetă a survolat spațiul aerian al Moldovei”. 

Iar potrivit comandantului șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Valeri Zalujni, două rachete rusești Kalibr au trecut granița de stat a Ucrainei cu Republica Moldova. 

Ministerul Apărării de la București neagă informațiile ucrainenilor 

Tot oficialii ucraineni au anunțat că o rachetă rusească a survolat și spațiul aerian al României, informație negată de către reprezentanții Ministerului Apărării Naționale. 

,,Stimați jurnaliști, informațiile privitoare la o rachetă rusească ce ar fi survolat spațiul aerian al României nu se confirmă. Vom reveni în scurt timp cu informații oficiale cu privire la această situație. Vă adresăm rugămintea de a nu difuza în spațiul public informații neverificate pe acest subiect”, a spus purtătorul de cuvânt al instituției Constantin Spînu. 

Nu este prima dată, când spațiul aerian al Republicii Moldova este survolat ilegal de rachete rusești. Anul trecut, mai exact în data de 10 octombrie, Ministerul Apărării de la Chișinău a informat că au fost identificate trei rachete care au survolat spațiul aerian al țării, în contextul atacurilor aeriene rusești asupra mai multor oraşe din Ucraina.

La fel, mai multe resturi sau rachete întregi au fost depistate pe teritoriul țării. Ultimul caz a avut loc luna trecută în nordul statului, unde bucățile unei rachete, care conțineau o cantitate de 80 de kilograme de explozibil, au fost depistate de polițiștii de frontieră. 

Iar pe parcursul anului trecut, două rachete au fost găsite, una între care pe pe teritoriul satului Naslavcea din raionul Ocnița. Ca răspuns la incident, autorităţile de la Chișinău au declarat persona non grata un diplomat al Ambasadei Rusiei în Republica Moldova. 

Incidentul, la o zi după ce Zelenski a dezvăluit planurile Moscovei pentru Moldova

Incidentul are loc după ce președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat public faptul că a înștiințat autoritățile de la Chișinău că Moscova urmărește destabilizarea Republicii Moldova. Informațiile proveneau din documente pe care a pus mâna intelligence-ul ucrainean. Precizările lui Zelenski au fost confirmate și de Chișinău.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite