Serile FILIT 2014 o aduc pe scriitoarea de Nobel Herta Müller pe scena Naţionalului ieşean pentru a-şi cunoaşte cititorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ediţia din 2014 a Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere de la Iaşi (FILIT) promite câteva întâlniri importante. La Serile FILIT vor fi prezenţi, în acest an, David Lodge, Guillermo Arriaga, Herta Muller, Mircea Cărtărescu şi Norman Manea.

Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi (FILIT) se va desfăşura în 2014 în perioada 1-5 octombrie şi va aduce peste 300 de invitaţi ai literaturii mondiale şi române, precum şi traducători, manageri culturali, critici şi jurnalisti culturali.

Aşa după cum şi-au obişnuit publicul de la prima ediţie, organizatorii FILIT, Muzeul Literaturii Române Iaşi şi Consiliul Judeţean Iaşi au gândit cateva categorii mari pentru toate momentele evenimentului: Serile FILIT, Scriitori în centru, Casa Poeziei, Concert şi Scriitori printre liceeni.

În 2014, Herta Müller, David Lodge şi Guillermo Arriaga sunt printre cei mai aşteptaţi invitaţi ai Serilor FILIT. Publicul îi poate întâlni în Sala Mare a Teatrului Naţional "Vasile Alecsandri" Iaşi.

Astfel, pe 1 octombrie, după festivitatea de deschidere a festivalului, David Lodge va fi prezent pe scenă, într-o discuţie moderată de Codrin Liviu Cuţitaru.

Pe 2 octombrie, seara FILIT îi este rezervată scriitorului şi regizorului mexican Guillermo Arriaga. După un schimb de idei moderat de Marius Chivu, seara se va încheia cu un concert sustinut de Maria Raducanu & Maxim Belciug: When to her lute Maria sings.

Seara de 3 octombrie este la Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere dedicată câştigătoarei Premiului Nobel pentru Literatură, scriitoarea de origine română Herta Müller. Pentru că nu a reuşit să ajungă la prima ediţie  FILIT, deşi prezenţa i-a fost anunţată, Herta Müller a fost inclusă şi în 2014 pe lista invitaţilor.

Scriitoare germană originară din România, câştigătoare a Premiului Nobel pentru Literatură în 2009,  Herta Müller s-a născut în 1953 în satul Niţchidorf, din Banat. A studiat germana şi româna la Universitatea din Timişoara, iar apoi a fost traducătoare şi profesoară. Cărţile sale au fost traduse în 24 de limbi, fiind recompensate cu numeroase premii germane şi internaţionale.

După discuţia sa cu publicul şi cu invitaţii, Filarmonica Moldova Iaşi, dirijata de Mihnea Ignat (Spania) va oferi un concert simfonic realizat special pentru FILIT.

Pe 4 octombrie, organizatorii FILIT i-au dedicat o seara scriitorului Mircea Cartarescu. În a doua parte a întâlnirii de la Teatrul Naţional "Vasile Alecsandri", vor concerta cei de la Alexandrina & Band, delectand publicul cu un amestec de  pop acustic, rock contemporan, alternativ, jazz si soul, cu elemente inovatoare la nivelul compozitiei si versurilor.

În ultima seara FILIT, pe 5 octombrie, scriitorul Norman Manea va sta faţă în faţă cu publicul pentru o discuţie moderată de jurnalistul Emil Hurezeanu.

Programul complet al FILIT se gaseşte pe site-ul oficial al festivalului www.filit-iasi.ro.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite