Herta Muller şi scriitorul britanic David Lodge vin la cea de a II-a ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere de la Iaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 300 de scriitori, din ţară şi din străinătate, au confirmat prezenţa la ediţia din 2014, cea de a II-a, a Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere de la Iaşi (FILIT).

Cea de a II-a ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere de la Iaşi (FILIT) se va desfăşura, în 2014, în perioada 1-5 octombrie şi aduce peste 300 de scriitori şi traducători, români şi de peste hotare, pentru întâlnirile cu cititorii, criticii, presa.

Printre cei care ş-au confirmat prezenţa la Iaşi, în toamna acestui an, se numără laureata Premiului Nobel pentru Literatură, Herta Muller, scriitorul britanic David Lodge, scriitorii români Mircea Cărtărescu, Radu Aldulescu, Norman Manea, Bogdan Suceavă, Matei Vişniec.

O serie de reportaje realizate de jurnalistul Viorel Ilişoi şi programul „Rezidenţele FILIT pentru traducători”, două dintre proiectele inedite ale FILIT 2014.

Organizatorii festivalului, Muzeul Literaturii Române Iaşi şi Consiliul Judeţean Iaşi, promit să adauge la lista de proiecte şi evenimente din acest an noutăţi. Printre acestea, se numără o serie de reportaje realizate de jurnalistul Viorel Ilişoi, menite să promoveze muzeele literare ieşene şi să pună în valoare patrimonial literar. Textele vor fi traduse în limba engleză, tipărite şi distribuite la nivel naţional şi internaţional.

De asemenenea, la cea de-a doua ediţie FILIT se lansează programul „Rezidenţele FILIT pentru traducători”, rezidenţe care anul acesta au fost acordate astfel: o rezidenţă FILIT „Memorialul Ipoteşti”, Botoşani, comuna Mihai Eminescu, Ipoteşti, Fanny Chartres (franceză), două rezidenţe FILIT „Hotel Belvedere”, Vatra Dornei, judeţul Suceava, Vanina Boyhikova (bulgară) şi Alexander-John Drace-Francis (engleză), trei rezidenţe FILIT „Muzeul Literaturii Române Iaşi”, Iaşi, Lora Nenkovska (bulgară), Joanna Kornas-Warwas (polonă) şi Gabriella Koszta (maghiară).

O prezenţă rară în cadrul festivalurilor internaţionale de literatură din ultimii ani, apreciatul scriitor britanic David Logde vine la Iaşi, alăturandu-se unor scriitori români ca  Lavinia Branişte,  Vasile Ernu, Andrei Ruse, Simona Sora, Matei Vişniec, Marta Petreu şi Ion Vianu.

Autorul unor titluri ca "Schimb de dame", "Autorul la rampă", "Veşti din paradis", scriitorul britanic David Lodge alege să se întâlnească în 2014 la Iaşi cu cititorii şi cu criticii români. I se alătură şi Herta Muller absentă la prima ediţie a FILIT, cea din 2013, din cauza unor probleme de sănătate, deşi îşi confirmase, iniţial, prezenţa.

Pe lista numelor de scriitori de peste hotare care şi-au anunţat venirea la FILIT 2014, se mai găsesc Sahar Delijani (Iran, în prezent locuieşte în Italia), Romanin Puertolas (Franţa), Monika Peetz (Germania), Care Santos (Spania), Edward Hirsch (SUA).

FILIT a arătat că spaţiul public ieşean poate fi populat cu evenimente de anvergură europeană, aducând în acelaşi timp un public foarte numeros şi divers. Sunt bucuros că facem ediţia a doua a festivalului şi sper să fie la acelaşi nivel cu cea de anul trecut. Vin nume mari la FILIT. Pe lângă nume precum Herta Muller şi David Lodge, vor mai fi surprize, pentru că suntem în discuţii şi cu alţi scriitori ale căror nume vor fi comunicate pe parcurs”, a declarat managerul FILIT Iaşi, Dan Lungu.

Mai puteţi citi:

Peste 10.000 de ieşeni la Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere

FILIT - o mare sărbătoare. Nu doar a Iaşului

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite