România ajută Republica Moldova cu apă potabilă. „Avem obligația de a-i ajuta cu tot ce putem”

0
Publicat:

România ajută Republica Moldova cu apă potabilă, prin intermediul unui protocol de amendare a Acordului dintre Guvernul de la Bucureşti şi cel de la Chişinău privind construirea unor apeducte.

Apa potabilă. FOTO Arhiva Adevărul
Apa potabilă. FOTO Arhiva Adevărul

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna, a semnat, alături de vicepremierul şi ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale din Republica Moldova, Andrei Spînu, protocolul pentru un sprijin acordat de România pentru Republica Moldova prin intermediul companiei ApaVital administrată de Consiliul Judeţean Iaşi.

"Ceea ce se întâmplă astăzi este o normalitate. Este o parte a unui sprijin acordat Republicii Moldova din partea statului român. Este în acelaşi timp un sprijin acordat într-o perioadă dificilă care este traversată şi de România şi de Moldova, dar în mod special de către Moldova. Dincolo de aceste probleme legate de apă potabilă, criza energetică afectează profund viaţa de zi cu zi a cetăţenilor din Republica Moldova şi noi avem obligaţia de a-i sprijini cu tot ce putem: cu energie electrică, cu gaze, cu lemn de foc, cu apă cu tot ce putem oferi din partea statului român", a declarat ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna.

Compania ieșeana ApaVital vizează extinderea în ţara vecină a conductelor de alimentare cu apă potabilă din staţia de tratare Chiriţa, iar circa 250.000 de moldoveni de peste Prut vor beneficia de acest proiect. 

„Ne dorim ca ApaVital să ne furnizeze apă de înaltă calitate pentru patru regiuni din ţara noastră, unde accesul la apă reprezintă o problemă importantă pentru că resursele de apă sunt limitate. Tehnologia dar şi accesul pe care îl oferă compania ApaVital oferă posibilitatea de a avea apă de calitate şi servicii calitative”, a transmis Ministrul Infrastructurii din Republica Moldova, Andrei Spînu. 

Contractul a fost semnat încă de la începutul anului, pe data de 24 ianuarie. 

„Pe noi ne bucură foarte mult că avem această posibilitate ca prin investiţiile statului român, prin compania ApaVital, să facem această investiţie care să fie în beneficiul locuitorilor din Republica Moldova şi ne dorim ca prin toate celelalte investiţii să sprijinim această relaţie bilaterală dintre România şi Republica Moldova”, a spus Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași.

IaşiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite