Rinat Ahmetov investește în România. Cel mai bogat om din Ucraina construiește un parc eolian la Ruginoasa

0
Publicat:

O comună din Iaşi va fi parte a unui proiect extrem de important, în care este implicat şi cel mai bogat om din Ucraina. Este vorba despre un parc eolian care se va întinde pe o suprafaţa de 23 de hectare.

Eoliene SURSĂ Arhiva Adevărul
Eoliene SURSĂ Arhiva Adevărul

Acest obiectiv ar urma să fie realizat în comuna Ruginoasa, aflată la 60 de kilometri de municipiul Iaşi. Din informaţiile apărute, proiectul va fi realizat în ura unui parteneriat între Electrometraj, firmă cu capital românesc, şi societăţi din conglomeratul energetic DTEK. Acesta din urmă este deţinut de către Rinat Ahmetov, care este cunoscut ca fiind cel mai bogat om din Ucraina. În prezent, averea acestuia este estimată la nu mai puţin 4.3 miliarde de dolari. 

Conform proiectului, firma din România ar urma să se ocupe de infrastructura de suprafaţă şi subterat. Astfel, se estimează că investiţia va fi finalizată într-un timp foarte scurt, până în luna septembrie a anului 2023. De menţionat este faptul că investiţia va fi făcută de către miliardarul din Ucraina.

Care este obiectivul investiţiei

Lucrările care fac obiectul contractului sunt o reţea de lnii electrice subterane de 35 kV necesară pentru colectarea energiei de la generatoare până la staţia de conexiune la sistemul energetic naţional, fundaţiile pentru cele zece turbine eoliene care se vor monta în cadrul proiectului, platformele pentru depozitarea echipamentelor, platformele pentru calarea macaralelor de mare tonaj şi drumurile de acces şi cele interioare ale parcului eolian. 

În momentul de faţă, DTEK Group mai lucrează în parteneriat cu o firmă din România, în cadrul unei investiţii în judeţul Mureş, localitatea Glodeni. Acolo, până la finalul anului 2024, ar urma să fie construit un parc solar de 65 MW. 

Rinat Ahmetov este şi patronul clubului de fotbal Șahtior Donețk, una dintre cele mai importante şi puternice echipe de fotbal din Ucraina, cu rezultate notabile la nivel european. 

IaşiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite