Lucrători vamali şi poliţişti de frontieră de la Vama Sculeni şi PTF Borş, reţinuţi pentru 24 de ore pentru luare de mită

0
Publicat:

Patru lucrători vamali de la Sculeni şi patru poliţişti de frontieră de la PTF Borş au fost reţinuţi pentru 24 de ore în urma percheziţiior desfăşurate pe 17 ianuarie 2023 de către procurorii DNA Iaşi.

Vama Sculeni SURSĂ Arhiva Adevărul
Vama Sculeni SURSĂ Arhiva Adevărul

Controalele autorităţilor au vizat mai mulţi lurători vamali dar şi angajaţi ai Poliţiei de frontieră iar, în urma acestora, s-a opt dintre ei au fost reţinuţi pentru 24 de ore, în timp ce pentru 15 persoane a fost dispus controlul judiciar. 

A fost dispusă măsura reţinerii faţă de opt persoane, patru lucrători vamali în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Sculeni şi patru agenţi de poliţie din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Borş. Totodată, a fost dispusă măsura controlului judiciar faţă de 15 persoane. Este vorba despre cinci agenţi de poliţie din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Iaşi - Sculeni, un agent de poliţie în cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Oancea, doi agenţi de poliţie din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Stânca, doi lucrători vamali în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Albiţa, doi lucrători vammali în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Sculeni, doi lucrători vamali în cadrul Biroului de Frontieră Oancea şi un lucrător vamal în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Stânca", se precizează în comunicatul emis de autorităţi. 

Sunt bănuiţi de luare de mită şi trafic de influenţă

Cei 23 de inculpaţi sunt acuzaţi de infracţiuni precum luare de mită sau trafic de influenţă, comise în formă simplă şi continuată. Astfel, se pare că în perioada 2021-2022, angajaţii menţionaţi ai sus au pretins sume de bani, cuprinse între 20 şi 250 de euro, de la persoane care efectuau activităţi de transport călători sau de transport marfă dinspre Republica Moldova în ţări ale Uniunii Europene şi invers. Astfel, în schimpul banilor pe care îi primeau, angajaţii ajutau persoane să treacă frontiera fără a ţine cont de măsurile legale care se impuneau. Totodată, se pare că aceştia închideau ochii şi la coletele sau mărfurile care, în mod normal, nu aveau cum să treacă frontiera.

Cei opt inculpaţi vor fi prezentaţi Tribunalului Vaslui

Conform autorităţilor, se pare că cei opt inculpaţi urmează să fie prezentaţi Tribunalului Vaslui, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. Totodată, se menţionează faptul că în această cauză se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane. 

"Inculpaţilor li s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală. La data de 18 ianuarie 2023, opt dintre inculpaţi urmează să fie prezentaţi Tribunalului Vaslui cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile", mai transmit autorităţile. 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite