Relu Fenechiu la închisoare, evenimentul anului la Iaşi. Ce alte date importante au marcat capitala Moldovei în 2014

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul 2014 a debutat spectaculos la Iaşi, prin trimiterea după gratii a unuia dintre cei mai influenţi baroni locali din România.

"Adevărul" vă propune o retrospectivă a anului 2014 la Iaşi, prin evidenţierea celui mai important eveniment care a avut loc în fiecare dintre cele 12 luni calendaristice.

IANUARIE

Pe 30 ianuarie 2014 judecătorii Curţii Supreme de Justiţie au dat o sentinţă, care avea să anunţe, cumva, anul greu pe care l-au avut baronii României. Relu Fenechiu a fost condamnat definitiv şi irevocabil la cinci ani de închisoare cu executare pentru fapte grave de corupţie legate de dosarul "Transformatorul". Baronul liberal, şef la momentul condamnării a filialei ieşene a PNL, a fost găsit vinovat că a cumpărat transformatoare vechi pe care le-a fi vopsit şi vândut ulterior către Electrica Moldova. Şi Lucian Fenechiu, fratele fostului ministru al Transporturilor, a primit o pedeapsă identică, iar alţi şefi ai Electrica au fost condamnaţi în acelaşi dosar, la pedepse cuprinse între 6 şi 7 ani.

FEBRUARIE

Pe 17 februarie 2014, un caz şocant de proxenetism a scandalizat opinia publică din Iaşi. A fost data la care un ofiţer din cadrul unui serviciu special al Poliţiei Române a fost trimis în judecată după ce a determinat două minore să se prostitueze în diferite apartamente din Iaşi. Una dintre victime, racolată de la 14 ani şi dezvirginată de poliţist, a ajuns să se culce, la presiunile ofiţerului, cu 70 de bărbaţi în două luni. Procurorii au relatat că ofiţerul, pe nume Marius Cătălin Grierosu (foto jos), o lovea „cu palmele peste faţă şi cu pumnul în zona abdomenului” pe minoră atunci când nu avea îndeajuns de mulţi clienţi la videochat.

grierosu

MARTIE

image

Fostul mare jucător de baschet Costel Moscalu a decedat pe 30 martie. Pe 5 aprilie ar fi împlinit 48 de ani. Costel Moscalu a fost cel mai iubit jucător din istoria baschetului ieşean, iar moartea fulgerătoare a îndurerat comunitatea sportivă locală.

Moscalu a fost diagnosticat cu diabet la vârsta de 27 de ani, iar boala i se agravase în ultima perioadă. Moscalu a făcut parte şi a condus în teren echipa de aur a Iaşiului, care a reuşit cele mai mari performanţe în 1996-1997.

Atunci, Politehnica Iaşi a reuşit să se claseze pe locul 3 în campionatul României, succes egalat în anul 2010, atunci când regretatul jucător tocmai începuse să antreneze echipa din capitala Moldovei.

APRILIE

La începutul lunii aprilie, o tânără de 19 ani din Botoşani a fost operată pentru a patra oară la un spital din Iaşi după complicaţii apărute din cauza intervenţiei deficitare a medicilor ginecologi de la Maternitatea "Elena Doamna" din Iaşi.

Era primul caz extrem de grav adus în atenţia opiniei publice adus în atenţia opiniei publice. Prima intervenţie chirurgicală în cazul pacientei a fost făcută pe 24 martie, de către medicul Răzvan Socolov, directorul medical al Maternităţii "Elena Doamna". La câteva ore după operaţie, starea tinerei s-a înrăutăţit, aceasta având hemoragie internă, astfel că medicii au decis să intervină din nou. Sângerarea ar fi continuat şi la 13 ore după operaţie.

image

De data aceasta, pacienta a fost operată de către medicul de gardă Simona Niculescu, care, conform reprezentanţilor unităţii sanitare, ar fi apelat la ajutorul soţului ei, Dan Niculescu, de la Spitalul "Sfântul Spiridon" din Iaşi.

Din cauza situaţiei grave în care se afla tânăra, chiar şi după a doua intervenţie chirurgicală, a fost din nou operată, pentru încercarea opririi hemoragiei. La această intervenţie, care a durat cinci ore, a participat o echipă mai mare de cadre medicale de la Spitalul "Sfântul Spiridon". Monica N. a fost la un pas de moarte şi şi-a revenit cu greu. A ieşit din spitale abia în toamna anului 2014 şi face şi acum un tratament de recuperare.

Al doilea caz s-a petrecut pe 8 sepmbrie. O tânără din Iaşi şi-a pierdut bebeluşul chiar în maternitatea unde fusese internată pentru a naşte. Însărcinată în luna a 9-a, tânăra a făcut o ecografie de rutină în dimineaţa zilei de 8 septembrie. Medicul curant, dr. Simona Niculescu, i-a spus că nu sunt probleme cu fătul, că are o dilataţie de 3 centimetri şi că trebuie să se interneze la maternitate pentru că i se apropie sorocul.

Femeia s-a internat la Maternitatea "Elena Doamna" în dimineaţa aceleiaşi zile, dar spre orele serii au început problemele. Soţul tinerei spune că a stat cu ea în spital de la ora 10.00 până la ora 20.00, când a plecat acasă.

Deşi ambele cazuri au fost extrem de grave, niciunul dintre medicii responsabili nu a fost sancţionat pe linie profesională.

MAI

Pe 17 mai 2014, a avut loc la Iaşi cea mai importantă ceremonie catolică programată vreodată în Moldova. La slujba de beatificare a episcopului martir Anton Durcovici, care a avut loc pe Stadionul "Emil Alexandrescu", au participat peste 15.000 de credincioşi catolici din toată Europa.

Liturghia de beatificare a fost oficiată de către trimisul Papei Francisc, Eminenţa Sa, cardinalul Angelo Amato, prefect al Congregaţiei pentru Cauzele Sfinţilor de la Vatican. Mai mulţi cardinali şi 25 de episcopi au confirmat venirea la Iaşi. Odată declarat fericit, episcopul Anton Durcovici a fost înscris în calendarul Bisericii locale şi sărbătorit la 10 decembrie, ziua martiriului său. A fost primul pas în procesul de canonizare. După ce va fi declarat sfânt, episcopul Anton Durcovici va intra în calendarul catolicilor din toată lumea.

IUNIE

Pe 26 iunie, a murit Vasile Costinescu, unul dintre cei mai mari specialişti ORL din România, cunoscut ca "doctorul săracilor". Medicul Vasile Costinescu a lucrat, în cea mai mare parte a carierei sale, la Spitalul "Sf. Spiridon" din Iaşi. A ajuns cunoscut în comunitatea medicală datorită intervenţiilor chirurgicale făcute în premieră la Iaşi şi a fost iubit de pacienţi pentru nenumăratele gesturi caritabile. Are în palmares zeci de mii de operaţii, iar peste 100 de pacienţi au fost de-a dreptul „sculaţi din morţi“ de eforturile şi priceperea medicului. Şi-a câştigat renumele de „doctor al săracilor“ pentru că obişnuia să le dea bolnavilor nevoiaşi bani de drum sau pentru a-şi cumpăra medicamente. De ziua lor, de Paşte sau de Crăciun, pacienţii internaţi în secţia ORL aveau parte de o masă festivă încropită de doctorul Costinescu.

Dosarul "mită la prefect" a ajuns la final în seara zilei de 12 iunie 2014. Unul dintre cele mai notorii procese de corupţie din istoria recentă a României s-a întins pe o durată de aproape opt ani şi s-a terminat cu condamnări grele pentru toţi cei patru inculpaţi. Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au dat aseară, 12 iunie, sentinţele definitive în dosarul "mită la prefect", unul dintre cele mai răsunătoare procese de corupţie din istoria recentă a României. Cazul face referire la fapte petrecute în vara anului 2006, care-l au ca personaj central pe prefectul de Iaşi Radu Prisăcaru, membru PNL, promovat asiduu la vremea respectivă de "patronul" lui politic, baronul local Relu Fenechiu. Radu Prisăcaru a fost găsit vinovat pentru luare de mită şi condamnat definitiv la 4 ani de închisoare cu executare. În calitate de prefect şi şef al Comisiei Judeţene de Fond Funciar Iaşi, Prisăcaru a încercat "să-şi ia partea" dintr-un teren de 16 hectare, cu o valoare imobiliară ridicată, care urma să fie retrocedat unei familii de medici din Iaşi.


De la stânga la dreapta: Flavius Ioniţă, fost şef al Agenţiei Domeniilor Statului Iaşi, Radu Prisăcaru, fost prefect de Iaşi, Cristian Maftei, om de afaceri, Toni Baltag - avocat FOTO Adevărul

lotul prisacaru

IULIE

În cursul lunii iulie, Ministerul Mediului a confirmat, într-o adresă oficială, că reprezentanţii Primăriei Iaşi au solicitat marcarea arborilor din Parcul Expoziţiei din Copou pentru tăiere şi nu pentru verificări, aşa cum a declarat primarul Gheorghe Nichita iniţial. După ce i-a numit “cretini” şi “bolnavi mintal” pe cei care spuneau că se vor tăia copacii din cea mai frumoasă zonă a Iaşiului, primarul Gheorghe Nichita este contrazis într-o adresă oficială semnată de ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Attila Korodi. Într-un răspuns remis parlamentarului ieşean Viorel Blăjuţ, ministrul precizează că arborii din Copou au fost marcaţi în vederea tăierii şi nu pentru simple verificări, aşa cum a susţinut iniţial primarul din Capitala Moldovei. Răspunsul oficial de la minister confirmă astfel opiniile specialiştilor din domeniu care declarau de la bun început că marcajul folosit la arborii din Copou este specific tăierilor.

AUGUST

Prefectul judeţului Iaşi a demisionat pe data de 11 august după ce a fost prins băut la volan. Decizia prefectului ieşean a fost luată după ce Ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, a solicitat demisia de onoare. “Domnul Romeo Olteanu a demisionat din calitatea de prefect al judeţului Iaşi, atribuţiile funcţiei fiind preluate, potrivit art. 3 din Hotărârea 460/2006, de subprefectul Bogdan Abalaşi, care va asigura interimatul până la numirea noului prefect”, au precizat reprezentanţii MAI.

Un accident rutier în care a fost implicat prefectul judeţului Iaşi a stârnit un val de indignare asupra modului în care au aplicat autorităţile legea. Romeo Olteanu a rămas fără permis de conducere pentru 90 de zile şi a fost amendat cu 800 de lei după ce poliţiştii rutieri au descoperit că acesta s-a urcat la volanul maşinii de serviciu după ce consumase băuturi alcoolice.

“Ghinionul” prefectului, aşa cum a catalogat ieri demitarul evenimentul, s-a produs înaintea meciului CSMS Iaşi-Petrolul Ploieşti (care a început la 19.00). Conform declaraţiei sale, Romeo Olteanu s-a urcat în maşina de serviciu pentru a superviza meciul respectiv. În zona Copou, înainte de a ajunge la stadion, şoferul unui BMW condus de pe o stradă lăturalnică nu ar fi acordat prioritate şi a acroşat maşina prefectului Olteanu.


SEPTEMBRIE

Nunta mezinei primarului Gheorghe Nichita, de pe 28 septembrie, a fost una dintre cele mai luxoase organizate vreodată în Iaşi, iar măsurile dispuse de edilul PSD-ist pe parcursul săptămânii trecute au fost de natură să scandalizeze opinia publică. Clădirea Stării Civile a fost văruită pentru prima dată în ultimii 5 ani, iar la biserica unde a avut loc cununia religioasă, oficiată chiar de către Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, s-a montat gazon nou tot din bani publici.

Conform unor ale celor două perechi de naşi şi ale rudelor celor doi miri.

La petrecerea de nuntă a fiicei lui Nichita au fost prezenţi, pe lângă Victor Ponta, vicepremierii Liviu Dragnea şi Gabriel Oprea, dar şi alţi opt miniştri: Rovana Plumb, Nicolae Bănicioiu, Remus Pricopie, Eugen Teodorovici, Aurelia Cristea, Gabriela Szabo, Doina Pană şi Robert Cazanciuc.


Victor Ponta, la intrarea în restaurantul unde a avut loc nunta FOTO Primăria Iaşi

image

OCTOMBRIE

Adrian Năstase, anonim complet la Iaşi. Cu ce se ocupă fostul lider PSD după eliberarea condiţionată din închisoare. Pe 24 octombrie, Adrian Năstase, fostul prim-ministru al României, a venit într-o vizită la Facultatea de Drept din Iaşi despre programarea căreia n-au ştiut nici şefii instituţiei de învăţământ. Potrivit postării de pe blogul personal, Adrian Năstase se află de trei zile la Iaşi, unde participă la o conferinţă organizată la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii "Al. I. Cuza", intitulată "Uniformizarea dreptului. Efecte juridice şi implicaţii sociale politice şi administrative". Fostul lider PSD a venit la Iaşi în calitate de reprezentant al facultăţii private "Titu Maiorescu" din Bucureşti, acolo unde colaborează după ce Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti i-a reziliat contractul în 2013, invocând condamnarea definitivă şi irevocabilă. Oficialii Facultăţii de Drept din Iaşi spun că nu i-au trimis o invitaţie lui Adrian Năstase pentru a participa la eveniment şi că nu au fost anunţaţi despre prezenţa acestuia.

NOIEMBRIE

Cadou post-electoral de la Primăria Iaşi pentru Mitropolia Moldovei şi Bucovinei: un teren gratuit în buricul târgului. Aleşii locali din Capitala Moldovei au decis pe 21 noiembrie să dea în folosinţă, cu titlu gratuit, un teren de 2.260 de metri pătraţi Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. Clerii ieşeni au cerut de la Primărie terenul, estimat de specialişti la aproximativ 50.000 de euro, pentru a putea construi în zonă mai multe clădiri administrativ-bisericeşti. Potrivit cererii depuse la primărie de Mitropolie, în zona respectivă Biserica a solicitat deja întocmirea unui plan urbanistic zonal pentru clădirea unor imobile pe terenul respectiv, situat în coasta Catedralei Mitropolitane de la Iaşi, zonă ultracentrală. Cererea clericilor ieşeni, adresă primarului Gheorghe Nichita, la finalul căreia reprezentanţii Mitropoliei “îi doresc sănătate şi tot binele de la Dumnezeu” edilului, a fost îndelung discutată în şefinţa de Consiliu Local (CL) de vineri. Cele mai vehemente voci au ale liberalilor, cei care au spus că municipalitatea ar trebui mai degrabă să amenajeze parcări pe terenul dat gratis Mitropoliei.



DECEMBRIE

image

La Iaşi a fost inaugurat luni, 15 decembrie, unul dintre cele mai controversate proiecte ale primăriei conduse de baronul Gheorghe Nichita (PSD). Pasajul subteran „Mihai Eminescu“ a fost întârziat peste doi ani, iar opinia publică a discutat intens în acest interval pe subiectul „Încap sau nu două autobuze?“. Este vorba despre pasajul subteran cu o lungime de 286 de metri, care face legătura între bulevardele Păcurari şi Independenţei. Este primul proiect cu fonduri europene, lansat la Iaşi abia în mai 2011 şi anunţat iniţial ca va fi încheiat până în august 2012. Ulterior, şefii Primăriei Iaşi au anunţat cinci amânări succesive pentru inagurarea pasajului. Unul dintre acestea a fost faptul că firma care a câştigat proiectul şi-a schimbat acţionarii. O altă scuză invocată a fost că muncitorii ar fi găsit un râu subteran la adâncimea de 20 de metri.

Fostul deputat ieşean Vlad Hogea a murit pe 27 decembrie în urma unui infarct cauzat de motive neelucidate încă. Vlad Hogea a murit sâmbătă, 27 decembrie, în jurul orei 14.00, la subsolul unui bloc din Bucureşti în care locuia împreună cu soţia. Fostul parlamentar ieşean coborâse acolo în jurul orei 13.00, prăbuşindu-se pe scări. La subsol, Hogea avea amenajată o bibliotecă unde îşi petrecea des timpul citind. Un vecin de-al ex-deputatului l-a observat pe Vlad Hogea prăbuşit pe scări şi a anunţat-o pe soţie. Medicii nu au mai putut face însă nimic pentru a-i salva viaţa, ieşeanul fiind răpus de un infarct. Până la acest moment nu sunt cunoscute cauzele care au provocat infarctul ce i-a răpus viaţa lui Vlad Hogea.

image
Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite