A murit Vasile Costinescu, unul dintre cei mai mari specialişti ORL din România, cunoscut ca "doctorul săracilor"
4Medicul Vasile Costinescu a lucrat, în cea mai mare parte a carierei sale, la Spitalul "Sf. Spiridon" din Iaşi. A ajuns cunoscut în comunitatea medicală datorită intervenţiilor chirurgicale făcute în premieră la Iaşi şi a fost iubit de pacienţi pentru nenumăratele gesturi caritabile.
Prof. dr. Vasile Costinescu, fostul şef al Clinicii ORL din cadrul Spitatului "Sf. Spiridon" din Iaşi a murit ieri, 26 iunie. Avea 70 de ani şi s-a stins din viaţă la capătul unei lungi suferinţe. Colegii săi medici de la spital spun că, în ultima săptămână, a fost internat la Secţia ATI din cauza unor afecţiuni mai vechi.
Medicul Vasile Costinescu va fi înmormântat duminică, 29 iunie, la Cimitirul Eternitatea din Iaşi.
Profesorul Vasile Costinescu a lucrat la Spitalul „Sfântul Spiridon“ din Iaşi vreme de peste 40 de ani, iar până în 2011 a fost şeful secţiei ORL. Are în palmares zeci de mii de operaţii, iar peste 100 de pacienţi au fost de-a dreptul „sculaţi din morţi“ de eforturile şi priceperea medicului.
„Stau de dimineaţă până pe la ora 15.00 la spital, trag o fugă acasă, iar la 18.00 mă întorc, fiindcă se pot produce modificări la bolnavi, evoluţii foarte rapide. Când îţi alegi să fii medic eşti vândut societăţii“, spunea profesorul într-un interviu acordat pentru "Adevărul" în 2012.
Şi-a câştigat renumele de „doctor al săracilor“ pentru că obişnuia să le dea bolnavilor nevoiaşi bani de drum sau pentru a-şi cumpăra medicamente. De ziua lor, de Paşte sau de Crăciun, pacienţii internaţi în secţia ORL aveau parte de o masă festivă încropită de doctorul Costinescu.
Mulţi dintre bolnavii trecuţi prin mâinile profesorului spun că fără ajutorul medical şi financiar al acestuia nu s-ar mai afla în viaţă.
În primii ani ai carierei a tratat un bolnav ajuns la Iaşi dintr-un alt colţ al ţării. „Sunt singurul doctor care face stenoze postcaustice, adică operez persoane care au înghiţit sodă caustică. Printre primii pacienţi cu acest diagnostic de care am avut grijă se află un bărbat de prin Mehedinţi. Trebuia să-l externez şi am aflat că nu avea bani de drum. Am scos din buzunar şi i-am dat ca să se poată întoarce acasă“, a mai declarat medicul Costinescu în interviul pentru "Adevărul".
Cel mai mare ajutor bănesc pe care i l-a acordat unui pacient a fost de 300 de lei. „I-am dat bani de bilet pentru că ştiu că era dintr-o comună, dar am vrut să aibă şi cu ce să-şi plătească medicamentele de pe reţetă“, ne-a explicat atunci doctorul. Obişnuia să-şi viziteze pacienţii şi după ce ieşeau din spital şi, cu mulţi dintre ei, a legat prietenii.
Vasilina Tanu (foto sus) este din comuna suceveană Moldoviţa şi a fost operată de doctorul Costinescu, în 2010, după ce, timp de un an, a trăit cu o tumoră de 2,5 kilograme la gât.
Bătrâna a vorbit atunci cu "Adevărul" despre intervenţia medicului Costinescu: „Domnul doctor este foarte grijuliu, mă pansează în fiecare zi, mă vizitează şi vede dacă am nevoie de ceva. El mi-a dat toate medicamentele, nu s-a pus problema să cumpăr ceva. Dacă nu era domnul doctor, poate nu vorbeam astăzi şi nici nu mai trăiam“.
Doctorul Vasile Costinescu a urmat exemplul tatălui său, şi el specialist ORL, când a optat pentru Facultatea de Medicină. În studenţie, dr. Costinescu a muncit pe brânci. La 24 de ani a fost acceptat ca preparator la facultate, la 29 de ani a obţinut titlul de medic specialist, iar la 35 de ani a luat examenul de primariat şi doctoratul. Puţini colegi aveau ambele distincţii la vârsta respectivă, considerată fragedă în medicină.
Mai puteţi citi: