Reacţie dură a unui primar român la discursul premierului ungar Viktor Orbán: „Să-mi luaţi boii de la bicicletă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Chirica / FOTO: Arhivă
Mihai Chirica / FOTO: Arhivă

Primarul Mihai Chirica a transmis un mesaj premierului maghiar, Viktor Orbán, după declaraţiile acestuia de la Băile Tuşnad.

Primarul Iaşului, Mihai Chirica, a reacţionat cu privire la discursul premierului Ungariei, Viktor Orban, criticând declaraţiile acestuia de la Băila Tuşnad. 

Reacţia edilului Iaşului nu este singulară, Orban fiind criticat şi de premierul Nicolae Ciucă, dar şi de consilieri ai premierului maghiar şi de intelectuali de la Budapesta.

„Eu cred că "palma” pe care am primit-o de la premierul Ungariei Viktor Orbán ar trebui să ne trezească! Vorbim despre mojicia unui demnitar străin care a venit să urineze, marcând-şi teritoriul, ca un câine în călduri. Şi unde? În Transilvania. Şi când? Acum, când Europa este răvăşită de o altă “cizmă” dictatorială, Putin. Oare ce ar trebui să facem? Oare maghiarul de rând, cel care vrea linişte şi prosperitate, este de-acord cu Orbán? Eu cred că nu! Eu cred că Orbán este un om prea plin de sine şi prea puţin educat, căruia i-au crescut coarne de la atâtea mângâieri ale unor lideri politici europeni şi care acum îşi “marchează" teritorii după teritorii şi la noi, şi faţă de UE şi faţă de NATO. Dar pe noi ne doare de noi, sau aşa ar trebui să fie”, a transmis Mihai Chirica

Primarul din Iaşi aminteşte de imnul naţional care îndeamnă românii să nu se lase doborâţi în patriotismul lor şi să nu uite să-şi apere ţara, pe orice front. „Să testăm dacă “Deşteaptă-te, române!” este imnul nostru naţional (sărbătorit astăzi) sau doar un cântec? Să ne întrebam pe cine deranjează simbolurile naţionale şi de ce au fost scoase din obiceiurile noastre cotidiene? De ce nu le promovăm? De ce trecem indiferenţi (chiar ignoranţi) atunci când alţii îşi promovează simboluri străine de ţară, aici la noi, printre mormintele eroilor noştri?“, a mai scris Chirica.

El şi-a continuat discursul, spunând că românii nu ar trebui să reacţioneze violent faţă de etnicii maghiari din ţară.

„Ce ar trebui să facem? Să ne luăm de cap cu maghiarii din ţară sau de oriunde? Să ne batem cu ei prin staţiunile turistice, ca alţii? Greşit, complet greşit. Asta vor cei care nu ne iubesc, asta doresc duşmanii noştri. Trebuie să reacţionăm diplomatic şi apoi să reflectăm la o întrebare. De ce România a ajuns aici şi ce este de făcut mai departe? Eu, ca român care-mi iubesc ţara şi îi iubesc pe toţi cei care vor să trăiască alături de noi, nu pot decât să-i transmit domnului Viktor Orbán un lucru simplu: să vă fie ruşine! Şi, apropo, dacă v-aţi supărat, să-mi luaţi boii de la bicicletă”, a mai declarat Chirica.

Premierul Ungariei a făcut mai multe declaraţii controversate în timpul vizitei în România, spunând că strategia Uniunii Europene în Ucraina a eşuat şi a criticat sprijinul militar acordat Ucrainei. De asemenea, acesta a făcut mai multe declaraţii în ceea ce priveşte „amestecul raselor”, mesajul acestuia fiind considerat rasist. 


Vă recomandăm să citiţi şi: 

„Elite vs. popor”: ce au în comun, în propaganda rusă, Bill Gates, corporaţiile şi birocraţii de la Bruxelles

Cum a scăpat un şofer de amenda pentru neplata rovinietei, chiar dacă CNAIR a dovedit contravenţia cu poze

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite