Prima platformă online dedicată muzeelor de la sate, lansată chiar de Ziua Naţională a României

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Logo Muzee de la Sat
Logo Muzee de la Sat

Potrivit iniţiatorilor proiectului, platforma este disponibilă în limbile română şi engleză şi are potenţialul de a susţine un dialog permanent între public şi instituţia muzeală.

Echipa proiectului „Muzeul de pe uliţă pe ecran” a lansat, astăzi, 1 decembrie, website-ul www.muzeedelasat.ro

Platforma online cuprinde tururi virtuale 3D interactive, fotografii şi informaţii documentate pentru 28 de muzee din zona rurală a Moldovei. 

Website-ul, disponibil în limbile română şi engleză, a fost creat printr-o co-finanţare a Administraţiei Fondului Cultural Naţional (AFCN). Pe lângă cele 28 de muzee, în viitor, vor fi adăugate şi alte obiective culturale din mediul rural. La începutul anului viitor, vor fi parcurse judeţele din regiunea Munteniei, printr-o altă co-finanţare a AFCN obţinută, prin concurs, de echipă în sesiunea I/2022. 

„Scopul final al proiectului este cel de a crea dorinţa utilizatorului de a se «transforma» într-un vizitator fizic, care plăteşte şi susţine cultura, dar şi de a oferi posibilitatea celor care nu se pot deplasa fizic să exploreze unul dintre cele 28 de muzee. Platforma nou-creată şi tururile virtuale au potenţialul de a susţine un dialog permanent între public şi instituţia muzeală”, a declarat Nicoleta Felea, copywriter şi consilier în promovare online. 

Peste 5.500 de kilometri parcurşi

În septembrie 2021, cele 28 de muzee au primit vizita echipei care a scanat, fotografiat şi documentat fiecare obiectiv cultural, fiind parcurşi peste 5.500 de kilometri. Acestea beneficiază acum de o pagină dedicată în cadrul platformei Muzee de la sat, care constă în: tur virtual 3D interactiv, realizat cu echipament de înaltă performanţă, fotografii interior-exterior, fotografii din dronă, text de prezentare şi informaţii de contact. În plus, săptămânal, pe canalul de YouTube va fi publicat un interviu/clip de prezentare.

„Acestea au rolul de a îmbunătăţi imaginea muzeelor în mediul online. Totodată, turul virtual al fiecărui muzeu va putea fi vizualizat şi de pe cea mai accesată şi populară platformă de navigare din lume: Google Maps”, se arată într-un comunicat de presă. 

Proiectul este realizat de Real Tour Ro, co-finanţat de AFCN şi susţinut de Radio Europa FM şi De la sat, un proiect editorial independent dedicat satului românesc. Echipa este formată din patru membri: Cosmin Muraraşu - manager de proiect şi tehnician scanare 3D, Ionuţ Teoderaşcu - editor vizual şi fotograf documentarist, Nicoleta Felea - copywriter şi Silvia-Alexandra Nistor, traducător autorizat. 

Toate muzeele pot fi vizitate pe www.muzeedelasat.ro. 

Vă recomandăm să citiţi şi:

Cum a cucerit teoria conspiraţionistă a „Marii Înlocuiri”, a francezului Renaud Camus, extrema dreaptă globală

Coaliţia cântă pe mai multe voci în ceea ce priveşte obligativitatea Certificatului verde la locul de muncă 

IaşiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite