Podul tricolor peste Prut. Sute de oameni au întins steagul naţional la graniţă şi au scandat „Basarabia e România!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Steagul tricolor uriaş, în lungime de 300 de metri, întins la Vama Sculeni FOTO infoprut.ro
Steagul tricolor uriaş, în lungime de 300 de metri, întins la Vama Sculeni FOTO infoprut.ro

Sute de persoane au participat, sâmbătă, la o acţiune fără precedent organizată pentru a susţine demersul unirii României cu Republica Moldova. Români de pe ambele maluri ale Prutului au întins un tricolor de 300 de metri peste podul de la Sculeni, judeţul Iaşi, şi şi-au arătat solidaritatea cu George Simion, românul expulzat din Basarabia.

Mitingul a avut loc la punctul de trecere al frontierei de la Sculeni, din judeţul Iaşi, sâmbătă, 6 iunie. Participanţii, atât cetăţeni moldoveni, cât şi români, au desfăşurat un steag tricolor lung de 300 de metri peste podul care traversează râul Prut. Ideea lor a fost inspirată de celebrele poduri de flori, acţiuni unioniste iniţiate în urmă cu 25 de ani.

Demonstraţia a fost coordonată de membri ai Platformei Unioniste Acţiunea 2012, o coaliţie de asociaţii nonguvernamentale şi grupuri civice care susţin unirea Republicii Moldova cu România. „Ne-am reîntâlnit cu drag şi dor la Prut, în memoria generaţiilor care au contribuit la promovarea românismului şi ca o promisiune: speranţele lui Grigore Vieru, Ion şi Doina Teodorovici, Dumitru Matcovschi şi ale tuturor celor care au fost prezenţi la Podurile de Flori vor fi în curând împlinite. Nu putem fi despărţiţi de un râu intern, de graniţe nedrepte sau de ignoranţă“, a explicat mobilul acţiunii Anatol Ursu, reprezentantul Mişcării Civice Tinerii Moldovei, de la Chişinău.

Pe podul peste Prut, manifestanţii au strigat lozinci precum „România n-a avut graniţă la Prut“, „Unire!“, „Trăiască, trăiască, trăiască şi-nflorească Moldova, Ardealul şi Ţara Românească!“, „Chişinău şi Bucureşti – două inimi româneşti“, „Basarabia e România“. Ulterior, participanţii la demonstraţie au plecat cu maşinile spre Iaşi, unde au făcut o horă în Piaţa Unirii, în jurul statuii lui Alexandru Ioan Cuza.


Manifestanţii de la Vama Sculeni FOTO infoprut.ro

Podul tricolor este Prut este un preambul al altor două acţiuni unioniste programate în perioada imediat următoare. Pe data de 5 iulie va avea loc la Chişinău o demonstraţie intitulată simbolic „Marea Adunare Naţională“, la care organizatorii estimează că vor lua parte în jur de 40.000 de oameni. Ulterior, pe data de 11 iulie, la Sculeni va fi organizat un pod de oameni peste Prut. Mai precis, cele două state vor fi unite printr-un lanţ uman de câteva sute de metri. Iniţiatorii spun că au început deja convocarea şi că mizează pe participarea câtorva mii de oameni.

steag prut


Manifestanţii de la Vama Sculeni FOTO infoprut.ro

steag prut

„Noi ne facem datoria de societate civilă. Vrem să arătam că sunt tot mai mulţi oameni care doresc unirea şi sunt convins că acest lucru se va întâmpla în următorii ani“, a precizat George Simion, preşedintele Platformei Unioniste Acţiunea 2012. O primă manifestaţie unionistă de amploare a avut loc pe data de 16 mai, în piaţa centrală de la Chişinău, unde s-au adunat în jur de 25.000 de susţinători ai unirii. Ulterior acestei demonstraţii, autorităţile centrale din Republica Moldova au decis expulzarea din ţară a lui George Simion.De altfel, un alt demers al participanţilor la podul tricolor peste Prut a fost de a cere ridicarea interdicţiei impuse tânărului lider al societăţii civile. „Nu mi-au oferit absolut nicio justificare concretă pentru faptul că am fost expulzat din Republica Moldova. Eu mă aflu acum în proces cu ei, următorul termen este pe data de 11 iulie, atunci când am înţeles că vor aduce la instanţă reprezentanţi ai SIS (n.r. – serviciul secret din Republica Moldova) să spună ce am făcut“, a spus George Simion.

foto prut

Organizaţia pentru drepturile omului Promo-Lex şi Centrul de Drept al Avocaţilor au anunţat că îi oferă gratuit consiliere juridică românului în demersurile legale pentru revocarea deciziei de expulzare şi ridicare a interdicţiei de intrare pe teritoriul Republicii Moldova. Un alt miting de susţinere pentru George Simion a avut loc pe data de 17 mai în punctul de trecere a frontierei Leuşeni-Albiţa. În jur de 1.000 de oameni de pe ambele maluri ale Prutului au blocat timp de câteva ore activitatea vamală cerând imperativ ridicarea interdicţiei impuse liderului plaformei unioniste. În cele din urmă, manifestanţii au fost convinşi să elibereze vama şi să acorde un răgaz autorităţilor, care le-au promis atunci că vor rezolva problema.

IaşiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite