Cazul George Simion ar putea forţa reformarea legislaţiei în Republica Moldova. Românul anunţă că se va adresa CEDO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Expulzarea românului George Simion din Republica Moldova a scos la iveală hibele, contradicţiile şi spaţiul de abuz din legislaţia de peste Prut. Avocaţii românului intenţionează să se folosească de acest caz ca precendent pentru a cere schimbarea legii.

În ciuda retoricii oficiale pro-europene de la Chişinău, autorităţile moldoveneşti profită de hibele majore ale legislaţiei, pe care o aplică abuziv şi într-un mod total lipsit de transparenţă. Cel mai recent exemplu – şi cel mai mediatizat în România – este expulzarea lui George Simion, primul caz în care un cetăţean român a fost declarat indezirabil peste Prut de la căderea regimului comunist.

Refuzul autorităţilor moldoveneşti de a da detalii despre motivele expulzării – atât celui în cauză, cât şi presei şi societăţii civile, precum şi condiţiile abuzive în care a fost aplicată măsura încalcă toate normele comunitare şi contravin jurisprudenţei Curţii Europene a Drepturilor Omului, explică avocaţii din Republica Moldova. Deja, organizaţia pentru drepturile omului Promo-Lex şi Centrul de Drept al Avocaţilor au anunţat că îi oferă gratuit consiliere juridică românului în demersurile legale pentru revocarea deciziei de expulzare şi ridicare a interdicţiei de intrare pe teritoriul Republicii Moldova. 

„Este un caz clar de aplicare abuzivă a legii. Decizia de expulzare a fost emisă folosindu-se pretexte şi motive care nu au fost prezentate persoanei în cauză, încălcându-i-se astfel dreptul de a se apăra şi de a contesta decizia”, a explicat pentru „Adevărul” Dumitru Sliusarenco, unul dintre avocaţii lui Simion. „Omul este luat din stradă fără a i se prezenta hotărârea unei instanţe privind expulzarea sa şi fără a se putea adresa unei instanţe de drept pentru a ataca măsura, încălcând astfel jurisprudenţa CEDO”, continuă avocatul.

Avocat: „Practic, orice funcţionar din Biroul de Migraţie şi SIS poate decide expulzarea”

În România, decizia de a declara o persoană de cetăţenie străină indezirabilă este luată de Curtea de Apel Bucureşti, în urma unei solicitări – însoţită de expunerea motivelor – înaintată de Serviciul Român de Informaţii. Străinul poate ataca decizia instanţei, iar SRI-ul este obligat să-i prezinte o copie a acestei hotărâri. În Republica Moldova, declararea unei persoane indezirabile nu depinde neapărat de un judecător. Decizia se poate lua la nivelul Biroului de Migraţie şi Azil din cadrul Ministerului Afacerilor Interne sau la nivelul Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS, echivalentul SRI).

„Măsura de a declara o persoană indezirabilă nu revine astfel unui judecător, ci, practic, orice funcţionar din Biroul de Migraţie şi SIS poate dispune expulzarea, lăsând astfel spaţiu larg pentru abuzuri şi persecuţii pe diverse criterii”, spune  Sliusarenco. În cazul lui Simion, este încă neclar dacă există sau nu o decizie judecătorească privind expulzarea sa. Copia deciziei de expulzare care i s-a prezentat nu face referire la un astfel de document. În plus, dacă el ar fi existat, românul ar fi trebuit să primească o copie. 

Considerăm că este necesară o reformare. Intenţionăm să folosim acest caz pentru a demonstra că legea este imperfectă, că lasă loc de interpretare şi abuz şi că trebuie schimbată.    Dumitru Sliusarenco, unul dintre avocaţii lui Simion

Miercuri, în numele lui Simion a fost depusă o cerere de contestare a deciziei la Biroul de Migraţie şi Azil din cadrul MAI de la Chişinău. Biroul, ca autoritate care a luat decizia de a-l declara indezirabil, poate revoca măsura fără alte urmări. În cazul în care autoritatea din MAI decide să menţină hotărârea, cazul va ajunge în instanţă. Abia atunci ar putea fi obligate autorităţile moldoveneşti să prezinte motivele în baza cărora l-au expulzat pe Simion. 

Având în vedere că Simion nu a comis niciodată o infracţiune pe teritoriul Republicii Moldova, decizia de a-l expulza are cel mai probabil legătură cu activitatea sa ca lider al mişcării care militează pentru unirea României cu Republica Moldova. Autorităţile au refuzat constant să explice care sunt motivele oficiale ale expulzării, dar se speculează că argumentele invocate ating domeniul securităţii naţionale. În acest caz, autorităţile s-ar putea folosi inclusiv de acoperirea secretului de stat pentru a nu prezenta motivele. 

Simion: „Vom merge la CEDO”

„După epuizarea căilor de atac din Republica Moldova, vom merge la CEDO cu acest caz pentru a ne asigura ca justiţia şi instituţiile din Republica Moldova sunt monitorizate la nivel european. Doleanţa legitimă a populaţiei din Republica Moldova, de reunire cu România, trebuie tratată ca orice cauză civică şi să i se dea spaţiu de exprimare publică, fără intimidare, expulzări şi alte alte abuzuri”, a declarat miercuri George Simion pentru „Adevărul”. 

Nu am dat comuniştii jos în 2009 ca să ajungem să ne fie pus pumnul în gură de aşa-zişii pro-europeni.    George Simion, preşedintele platformei unioniste Acţiunea 2012

Şi ridicarea lui Simion din stradă şi escortarea sa către graniţă au fost posibile tot din cauza interpretării laxe a legislaţiei. Aceasta prevede că, dacă străinul declarat indezirabil are actele în regulă şi suficienţi bani pentru a se deplasa până la graniţă, atunci el are la dispoziţie 24 de ore pentru a părăsi ţara.

Nu se specifică însă dacă cronometrul porneşte de la momentul emiterii deciziei de expulzare sau de la momentul în care persoana este înştiinţată despre aceasta. Astfel că autorităţile se folosesc de breşă, anunţând persoana cu puţin timp înainte de expirarea celor 24 de ore. 

[<a href="//storify.com/elenadumitru/roman-expulzat-din-republica-moldova" target="_blank">View the story "Român expulzat din Republica Moldova" on Storify</a>]

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite