O lumânare aprinsă astăzi îţi asigură lumina pe lumea cealaltă. Vezi aici ce alte superstiţii sunt de Sf. Mihail şi Gavriil

0
Publicat:
Ultima actualizare:
No title
No title

În ziua de 8 noiembrie credincioşii ortodocşi îi sărbătoresc pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil. Arhanghelii sunt conducătorii cetelor de îngeri, purtând săbii şi având aripi. De asemenea, cei doi sunt călăuze ale sufletelor în drumul acestora spre Rai.

În zona de munte, în care cei doi arhangheli sunt sărbătoriţi ca şi patroni ai oilor, ciobanii făceau o turtă mare din făină de porumb, numită "turta arieţilor", arieţii fiind berbecii despărţiţi de oi. Aceasta era considerată ca fiind purtătoare de fertilitate. Turta se arunca în dimineaţa de 8 noiembrie în turmă, moment în care erau eliberaţi şi berbecii. Dacă turta cădea cu faţa în sus, era un semn bun, de bucurie, considerându-se că în primăvară toate oile vor avea miei, iar dacă turta cădea cu faţa în jos, acest lucru nu prezicea un semn bun.

De asemenea, în această zi se fac pomeniri şi praznice pentru cei morţi, iar fiecare creştin aprinde câte o lumânare ca să aibă asigurată lumina de veci, călăuzitoare pe lumea cealaltă.

De asemenea, tradiţia spune că după ziua Arganghelilor Mihail şi Gavriil mai trebuie să urmeze până la Crăciun măcar trei sau patru zile senine şi călduroase, numite "vara iernii".

CITEŞTE ŞI:

Ce superstiţii cu strigoi şi vârcolaci au românii de Sf. Andrei

Intră pe iasi.adevarul.ro pentru a afla noutăţi din Capitala Moldovei!

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite