O echipă de studenți din România a construit cel mai ușor și rezistent pod la o competiție internațională organizată în Turcia

0
Publicat:

Competiția a avut loc în perioada 8 – 12 mai 2023, la Universitatea Bogazici din Istanbul. Studenții români au avut șansa să viziteze și podul peste strâmtoarea Dardanele, care are cea mai mare deschidere din lume, de 2.023 de metri.

Sursa foto: Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” Iași
Sursa foto: Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” Iași

O echipă formată din studenți de la Facultatea de Construcții și Instalații (FCI) a Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) a reușit să obțină locul I la Concursul Internațional de Poduri desfășurat la Universitatea Bogazici din Istanbul. Studenții și-au onorat prezența anul trecut, când au fost primii la mai multe categorii ale competiției, de data aceasta obținând și locul I în clasamentul general.

Concursul Internațional de Poduri de la Universitatea Bogazici din Istanbul poartă numele Design&Construct 2023 şi se află la cea de-a XVIII-a ediție. A fost menit inițial doar pentru echipele din Turcia, dar din 2012 se desfășoară la nivel internațional. Acesta a avut loc în perioada 8 – 12 mai 2023, timp de o săptămână, la universitatea gazdă, iar studenții au avut șansa să viziteze și podul peste strâmtoarea Dardanele, care are cea mai mare deschidere din lume, de 2.023 de metri.

Astfel, echipa TUIASI a fost formată din studenții Sorin Cristea Iochim, Mirabela Pătrar, Bogdan-Mihai Bodnar, Andreea-Mădălina Macovei, Adrian Ilucă și Cosmin-Gabriel Deleanu, toți în anul al IV-lea la Facultatea de Construcții și Instalații, specializarea Căi Ferate Drumuri și Poduri. Acestora li s-a alăturat și Alessandro Piscciota, de la Universitatea di Palermo, student cu bursă Erasmus TUIASI. Echipa a fost coordonată de către șef lucrări dr. ing. Gheorghiță Boacă, cadru didactic în cadrul facultății.

O singură echipă, mai multe premii

Pregătirile pentru concurs au început în luna octombrie atunci când s-a lansat tema, iar până în decembrie s-a lucrat la proiectare și la detaliile de execuție. Acceptul participării la concurs a venit la începutul lunii februarie, iar de atunci s-au căutat sponsori și a început execuția structurii în laboratoarele facultății”, a explicat șef lucrări dr. ing. Gheorghiță Boacă. 

Concret, la ediția de anul acesta echipa de studenți din cadrul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași a reușit să obțină mai multe premii: Locul I pe întreaga competiție și un premiu în valoare de 15.000 de lire turcești; Locul I la proba rezistență, acolo unde structura cu o greutate de numai 82,5 kg a reușit să susțină greutatea de 1,25 tone; Locul I la proba de montaj contra timp, acolo unde în numai 39 de minute, cu tot cu penalizări, studenții au reușit să asambleze structura metalică conform regulilor concursului; Locul al II-lea la proba de greutate structură, cu o greutate de numai 82,5 kg, structura trebuia să asigure o lungime de cel puțin 6 metri: coroborat cu rezistența foarte bună a structurii, proiectarea podului studenților TUIASI a fost desemnată cea mai bună din competiție.

IaşiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite