Meniu de Paşte în funcţie de boală. Vezi sfaturile medicilor din Iaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Friptura de miel, o delicatesă a mesei de Paşte
Friptura de miel, o delicatesă a mesei de Paşte

Specialiştii recomandă ca persoanele care suferă de de afecţiuni la vezica biliară, hepatită cronică sau boli intestinale şi digestive să combine carnea de miel cu salate, iar de la desert să nu lipsească fructele.

Masa de Paşte poate să fie bogată atât timp cât nu se fac excese. Sunt recomandările medicilor din Iaşi care îi sfătuiesc pe ieşenii care au ţinut post sau care suferă de afecţiuni intestinale, digestive sau ale vezicii biliare să păstreze o limită atunci când îşi pun în farfurie.

Carnea de miel, ouăle, sarmalele şi cozonacul trebuie consumate cu prudenţă, iar din meniu nu trebuie excluse fuctele şi legumele. Nu trebuie uitată nici mişcarea, după fiecare masă fiind recomandată câte o plimbare.

Atenţie cum consumaţi carnea de miel în zilele de Paşte

„Trecerea la mâncarea grea trebuie să se facă gradat, nu în cantităţi mari deodată. La carnea de miel trebuie asezonate salate, iar din desert nu trebuie să lipsească salata de fructe. Trebuie să se facă plimbări pe jos după ce se stă la masă. Persoanele care suferă de boli cronice ar trebui ca după masă să ia un Triferment sau Colebil  şi să evite să mănânce noaptea", spune profesorul Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi.

Medicii susţin că cea mai dăunătoare pentru organism este carnea mieilor care au o greutate mai mică de 10 kilograme sau sub 9 săptămâni.

Află aici care sunt preţurile la carnea de miel şi unde se vinde la Iaşi

Acest tip de carne este dificil de digerat, iar cei care suferă de boli gastro-intestinale şi hepatorenale ar fi bine să nu consume deloc carne de miel.

„Recomandăm carnea de miel înăbuşită sau preparată pe grătar, evitându-se pe cât posibil prăjelile. Ar fi bine ca preparatele să conţină cât mai multe legume deoarece carnea nu conţine fibre, iar legumele vă vor ajuta să preveniţi problemele legate de constipaţie. Evitaţi asocierea cărnii de miel cu pâine, mămăligă sau paste", spune doctorul Tudor Ciuhodaru, medic de urgenţă la secţia Copou a Spitalului „Sfântul Spiridon" din Iaşi.

Iaşi: Medicii fac recomandări pentru mâncărurile de Paşte. Vezi ce trebuie să scoţi din meniu ca să nu te simţi rău

Medicii trag un semnal de alramă şi în ceea ce priveşte consumul de alcool. „Nu contraindicăm băuturile alcoolice, dar sfătuim să se consume doar în doze moderate. Trebuie evitat însă de cei care au hipertensiune arterială", mai spune profesorul Dorobăţ.

Intră pe iasi.adevarul.ro pentru a afla noutăţi din judeţ!

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite