Limba română, subiect de dezbatere la Noaptea Bibliotecilor de la Iaşi. Iată programul propus de Biblioteca Academiei - Filiala Iaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În fiecare an, pe 23 aprilie se sărbătăreşte Ziua Internaţională a Cărţii şi a Drepturilor de Autor. Tot pe 23 aprilie se organizează şi "Noaptea Bibliotecilor".

Din 1995, pe 23 aprilie, toti cei care iubesc cărţile săbătoresc Ziua Internaţională a Cărţii şi a Drepturilor de Autor.

Organizată de UNESCO, Ziua Internaţională a Cărţii şi a Drepturilor de Autor are drept  scop promovarea lecturii, a publicării şi a respectării drepturilor de autor. 

Tot pe 23 aprilie, bibliotecile din ţară au un program special care face parte din agenda evenimentului "Noaptea Bibliotecilor". 

În 2015, la Iaşi, "Noaptea Bibliotecilor" este organizată de către Biblioteca Academiei - Filiala Iaşi. 

Tema evenimentului este "Valori fundamentale promovate de Academia Română - Limba Română".

Profesori universitari specializaţi pe studirea diverselor aspecte ale limbii române, expoziţii de carte şi accesul la colecţiile Bibliotecii Academiei - Filiala Iaşi sunt coordonatele principale ale "Nopţii Bibliotecilor" de la Iaşi.

Iată programul "Nopţii Bibliotecilor" de la Iaşi:

Ora 18:00 – 18:45

Dicţionarul limbii române. Serie nouă

Corpus lexicografic românesc esenţial. Dicţionare ale limbii române aliniate la nivel de intrare

Cele două teme majore de cercetare ale Departamentului de Lexicologie-Lexicografie din cadrul Institutului de Filologie Română „ A. Philippide” Iaşi vor fi prezentate de dr. Gabriela Haja, cercet. şt. I, responsabil departament.

Dicţionare prezentate de autori:

Dicţionar ilustrat de cuvinte şi sensuri recente în limba română (Andrei Dănilă, Elena Tamba), Bucureşti, Editura Litera, 2014 - prezintă dr. Elena Tamba.

Dicţionar general de sinonime al limbii române (autor principal Doina Cobeţ, coautor Laura Manea), Editura Gunivas, Chişinău, 2013 – prezintă dr. Laura Manea.

Ora 18:45 – 19:00

Vizitarea colecţiilor de periodice (Depozit şi Sala de lectură)

Ora 19:00 – 19:45

Expresiile populare – mereu actuale (prezintă prof.univ.dr. Stelian Dumistrăcel)

Ora 19:45 – 20:00

Vizitarea colecţiilor de carte (Depozit şi Sala de lectură)

Ora 20:00 – 20:45

Dificultăţi „ademenitoare” ale românei ca limbă străină (prezintă prof.univ.dr. Nicolae Creţu)

De asemenea, în programul "Noaptea Bibliotecilor",  Biblioteca Academiei Române – Filiala Iaşi a inclus şi vizitarea expoziţiei de carte cu titlul "Dicţionare ale limbii române".

IaşiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite