Jocuri pe calculator sau jocuri de noroc? Specialist, despre premiile cu care sunt ispitiți gamerii: „Prima «doză» e gratis!”

0
Publicat:

Jocurile pe calculator sau pe diverse console, accesate de către milioane de tineri în fiecare zi, pot fi un real pericol, dacă nu sunt înţelese aşa cum trebuie, susţin specialiştii.

Gameri SURSĂ Arhiva Adevărul
Gameri SURSĂ Arhiva Adevărul

În zilele noastre, cei mai mulţi dintre gameri aleg să joace, diverse jocuri, în modul online. Această lume, care a devenit una foarte complexă, ocupă o mare parte din timpul utilizatorului iar acest lucru poate să afecteze atât pe plan social cât şi din punct de vedere financiar. Chiar dacă cei mai mulţi gameri visează la câştiguri considerabile de pe urma jocurilor, foarte puţini ajung să îşi vadă visul devenit realitate. 

Multe dintre ele pot fi catalogate ca jocuri de noroc

Recent, încă o țară din Europa a decis că pachetele virtuale ale modului de joc FUT (FIFA Ultimate Team) din FIFA 23, sunt o formă de joc de noroc. Astfel, un tribunal din Austria a decis că Sony va trebui să dea banii înapoi utilizatorilor care au cumpărat pachete cu jucători în FIFA 23, pe platforma PlayStation. Acest proces a început în urmă cu doi ani, când un utilizator a cerut banii înapoi, sumă cheltuită pentru a obţine diverse pachete ce conţin jucători. 

Problema invocată este că jucătorii nu ştiu ce conţine pachetul pe care cheltuiesc o sumă de bani, totul ţinând de noroc. Reporterii Adevărul au vorbit cu specialişti din domeniul psihiatriei despre aceste aspecte, iar aceştia au subliniat că este o diferenţă destul de mare între adevăratele jocuri de noroc şi jocurile online, de pe diverse platforme, precum PlayStation.

,,Unele jocuri îţi dau senzaţia că poţi câştiga, că poţi obţine ceea ce îţi doreşti şi te fac să cumperi în continuare. Este o formă de ancoră psihologică pentru copii sau adolescenţi. Este vorba despre un mecanism de adicţie, deoarece prima doză este gratis, iar apoi se declanşează procesul şi începe să apară mirajul câştigului", a precizat dr. Ovidiu Alexinschi, medic primar psihiatru în cadrul Institutului de Psihiatrie Socola din Iaşi.

,,La un moment dat pot fi catalogate ca jocuri de noroc"

Chiar dacă nu sunt la fel de periculoase ca celebrele păcănele sau ca pariurile sportive, specialiştii susţin că, la un moment dat, şi jocurile pe diverse console pot cauza probleme. Cu toate acestea, cele mai mari pericole care pândesc în mediul online rămân tot paginile ce conţin adevăratele jocuri de noroc.

,,La un moment dat le putem cataloga ca jocuri de noroc, chiar dacă ele nu dau un pericol real, ca aparatele de tip slot machine sau pariurile sportive. Acestea din urmă sunt cel mai mare pericol din mediul online, întrucât sunt tot mai prezente, mai ales din timpul pandemiei", adaugă medicul ieşean.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite