Invenţia unor studenţi din Iaşi: maşină specială pentru persoanele paralizate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi studenţi basarabeni de la Facultatea de Mecanică din Iaşi au creat schiţele unui autoturism pentru persoanele cu dizabilităţi locomotorii. Vor ca prototipul să-l ofere unui prieten de-al lor aflat de un deceniu în scaun cu rotile. Au nevoie de 21.000 de dolari pentru asta, bani pe care vor să-i strângă cu ajutorul unei campanii lansate pe o platformă internaţională.

Autoturismul intitulat AVAI le-ar putea îmbunătăţi complet viaţa persoanelor aflate în scaun cu rotile. Maşina este gândită de studenţii Ion Ababei şi Adrian Vlas pe un şasiu şi o caroserie deja existente, la care au adaptat o platformă automată care va permite accesul personei cu dizabilităţi în autoturism cu tot cu scaunul cu rotile şi adaptarea sa la volan.

Maşina are cutie de viteze automată, 71 de cai putere, motorul este de 1.000 de centimeti cubi, este pe Diesel, complet automatizată, cu numeroşi senzori de siguranţă şi poate fi controlată inclusiv de pe telefonul mobil. 

‘’Maşina pe care noi am gândit-o este simplă, dar foarte comodă, în sensul că persoana aflată în scaun cu rotile nu trebuie să se complice prea mult pentru a o conduce. Portiera se deschide automat, din ea iese o platformă, persoana aflată în scaun cu rotile urcă pe platformă cu tot cu scaun urmând ca apoi platforma să se închidă şi să ajusteze persoana în faţa volanului, totul este automatizat şi  este exclus în mare parte factorul uman. Această maşină este dotată cu o aplicaţie care poate fi instalată pe telefonul mobil şi din ea şoferul poate porni motorul de la distanţă, poate deschide portiera, acţiona platforma, verifica starea maşinii, verifica în ce loc pe hartă este maşina lui’’, spune Ion Ababei, student anul al IV-lea la Facultatea de Mecanică din Iaşi, unul dintre creatorii poiectului. 

Deosebit este şi scaunul cu rotile special creat pentru acest autoturism. 

‘’Este un scaun special, modern, ergonomic, electric, cu un sistem  de fixare pe platforma care urcă în maşină, cu centură de siguranţă în 5 puncte. Va fi dotată cu  2 motoare electrice încoroporate în roţi care va avea o autonomie de circa 40 de km’’, spune Adrian Vlas, student în anul al III-lea la Facultatea de Mecanică din Iaşi. 

De acest autoturism ar urma să beneficieze prietenul lor, Alexandru, care în urma unui accident suferit în urmă cu 10 ani a rămas paralizat. Pentru ca visul lor să se îndeplinească, iar viaţa prietenului lor să fie mult îmbunătăţită ar fi nevoie de 21.000 de dolari, bani pe care tinerii speră să-i strângă în următoarele 40 de zile.

Vă mai recomandăm:

Invenţie medicală la Iaşi: o mănuşă mecatronică îi ajută pe pacienţii paralizaţi să îşi mişte mâinile

VIDEO Cum a renăscut ARO din propria cenuşă la Iaşi. Legendarul automobil românesc, pregătit de producţia în serie

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite