Invenţie medicală la Iaşi: o mănuşă mecatronică îi ajută pe pacienţii paralizaţi să îşi mişte mâinile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Spitalul de Recuperare din Iaşi, pacienţii care au membrele superioare paralizate beneficiază de experimente clinice şi, cu ajutorul unei mănuşi mecatronice, îşi mişcă braţele. Echipamentul a fost creat la Facultatea de Inginerie Electrică şi urmează să fie brevetat.

12 pacienţi internaţi la Clinica de Neurologie a Spitalului de Recuperare din Iaşi beneficiază de recuperare modernă, cu un echipament unic, inventat de cercetătorii de la Facultatea de Inginerie Electrică.

După luni întregi în care nu şi-au putut mişca mâinile, bolnavii pot spera într-o recuperare mai rapidă datorită unei mănuşi mecatronice hibride care acum este în faza de experiment clinic. Aceasta este destinată strict celor care au suferit un accident vascular cerebral în urma căruia au rămas paralizaţi.

Mănuşa mecatronică îi ajută să-şi mişte mâna paralizată. Practic, ea se pune fie pe mâna sănătoasă a pacientului şi excută mişcarea în oglindă, fie pe mâna doctorului care comandă mâna bolnavului. Mănuşa este conectată la un calculator, iar cu ajutorul unor electrozi care se ataşează pe muşchi reuşeşte să producă mişcarea. 

‘’Echipamentul este format dintr-o mănuşă mecatronică comandată de nişte motoare care se montează pe mâna paralizată, dintr-un neurostimulator programabil care transmite stimul electric muşchilor, un software pe calculator şi o mănuşă de comandă care se pune pe mâna sănătoasă sau pe mâna doctorului. Ideea mănuşii este de a reînvăţa mişcarea’’, explică profesorul Marian Poboroniuc, coordonatorul proiectului de cercetare. 

Proiectul de cercetare se ridică la 500.000 de mii de lei, dar specialiştii spun că dacă ar fi produs la nivel industrial, costul unei mănuşi mecatronice ar fi undeva la 7.000 de euro.

Medicii din Clinica de Neurologie din Iaşi sunt încântaţi de invenţia medicală şi spun că deja au văzut progrese în rândul celor 12 pacienţi pe care au testat echipamentul. 

‘’Am observat o îmbunătăţire la pacienţii care fac recuperare cu acest echipament. Ei aici fac acest experiment doar pentru două săptămâni, atât cât stau internaţi. Ca să se vadă rezultate mai spectaculoase ar fi nevoie de minimum 14 săptămâni’’, spune medicul neurolog Valer Grigoraş. 

Pacienţii care au încercat mănuşa mecatronică hibridă sunt bucuroşi că au acest echipament la dispoziţie. 

‘’Este nemaipomenit ca după aproape un an în care nu mi-am mişcat mâna să văd acum că o pot ridica cu ajutorul mănuşii. Este foarte bine că se lucrează la aşa ceva şi sperăm să fie cât mai multe echipamente de genul acesta’’, spune un pacient. 

Mănuşa mecatronică hibridă va fi testată în Clinica de Neurologie până la sfârşitul acestui an. 

Vă mai recomandăm:

FOTO Casca-minune inventată la Iaşi. Vezi ce poate face dispozitivul VIDEO

Invenţie revoluţionară la Iaşi: Aparatul care depistează cancerul la sân în 7 minute (FOTO şi VIDEO)

UPDATE Licenţă inedită a unui student de la Electronică Iaşi: a creat o mână bionică (FOTO şi VIDEO)

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite