Întârzieri mari în obținerea permisului auto: patru luni pentru susținerea probei practice. Iași, cu mii de candidați

0
Publicat:

Situația pentru obținerea permisului auto s-a înrăutățit după pandemie. Într-unul dintre marile orașe ale țării, lună de lună ajung să dea proba practică peste 2.000 de candidați, în timp ce examinatori sunt doar nouă.

Examen auto  Sursa foto Shutterstock
Examen auto Sursa foto Shutterstock

Permisul auto a devenit un vis greu de îndeplinit pentru locuitorii unora dintre marile oraşe ale României. Întârzierile sunt foarte mari în programarea probei practice. La Iaşi, spre exemplu, în cel mai bun caz un candidat dă prima dată proba practică la patru luni de la finalizarea cursurilor.

În fiecare zi, la primele ore ale dimineții, zeci de candidați dornici să devină şoferi se adună în punctul de plecare spre examenul practic la Iaşi.

Peste 2.000 de candidați lunar la proba practică

Emoțiile sunt cu atât mai mari cu cât știu că dacă nu reușesc să promoveze vor mai avea de așteptat luni de zile până să poată da din nou examenul. Situația s-a înrăutățit după pandemie, iar în prezent lună de lună ajung să dea proba practică peste 2.000 de candidați, în timp ce examinatori sunt doar nouă.

Luna aceasta, pentru a mai reduce timpul de așteptare, s-au căutat ajutoare.

Din fericire, în cursul lunii mai, în weekendurile 6-7, 13-14, 27-38, vor veni în sprijinul nostru colegi din București și Vaslui. Lunar, la proba teoretică examinăm 2.500 de candidați iar la cea practică examinăm 2.000-2.200 de candidați”, spune Ștefan Grecu, reprezentant al Inspectoratului de Poliție Județean Iași.

Ce spun instructorii școlilor de șoferi

Reprezentanții școlilor de șoferi spun că, din cauza timpului mare de așteptare și a modului în care este organizat sistemul, elevul vine nepregătit la examen și are, din start, șanse mai mici de promovare.

În cazul examenului practic, îi este și greu să se pregătească, deoarece încă este ilegal să conducă singur, iar pentru ore suplimentare la școala de șoferi trebuie să plătească. În aceste situații, elevul are, de fapt, doar două șanse de a da examenul, înainte ca dosarul obținut de la școala de șoferi (care este valabil 12 luni de la absolvire) să expire.

În acest caz, elevul ia tot procesul de la capăt: eliberarea documentelor pentru înscrierea la școala de șoferi (și, bineînțeles, plătirea taxei), urmarea cursurilor de la școală și reînscrierea la examen.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite