Cum îţi pregăteşti copilul pentru momentul în care va avea un frăţior

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Psihoterapeuţii spun că un copil trebuie pregătit din timp pentru venirea pe lume a unui frăţior. În caz contrar, va fi gelos pe noul membru al familiei şi va fi greu să se creeze o legătură între fraţi.

O sarcină consumă extrem de mult timp şi energie din partea părinţilor. Chiar dacă nu eşti la prima experienţă de acest fel, sentimentul că vei deveni din nou mamă te va copleşi. Spre deosebire de prima dată, acum însă trebuie să iei în calcul că mai ai un copil şi nu trebuie să-l neglijezi.

Deseori se ajunge la episoade de gelozie din partea copilului mai mare, pentru că nu mai beneficiază de aceeaşi atenţie. De aceea, este important ca, încă din perioada sarcinii, să-l faci să-şi iubească frăţiorul sau surioara. Este important să-i spuneţi exact ce se întâmplă, când veţi naşte, este indicat sa participe chiar la un control pentru a vedea de ce mergeţi la spitale. 

“Este extrem de important ca părinţii să pregătească copilul de venirea pe lume a unui frăţior/surioare, să-i vorbească cât mai multe despre viitorul frate şi să-l implice cât mai mult în activităţi care ţin de venirea pe lume a acestuia. De exemplu, să cumpăraţi lucruri împreună, să se gândească la ce jucării crede că i-ar plăcea viitorului frate, să creaţi poveşti - copiii le adoră. Apoi, dacă mai aveţi hăinuţe de la fratele mai mare şi dacă vor avea acelaşi sex, le puteţi aşeza împreună cu copilul într-un dulăpior pentru viitorul copil, puteţi pregăti camera viitorului copil împreună. Este foarte important ca copilul să înţeleagă că şi el va fi implicat în viaţa viitorului frăţior şi că rolul lui este foarte important’’, spune psihoterapeutul Daniela Mitrofan. 

Un truc oferit de psihoterapeuţi este să-i cumpăraţi o păpuşă de care să aibă grijă pentru a se acomoda cu ideea că va avea pe cineva mai mic în familie de care trebuie să aibă grijă. 

„De asemenea, părinţii pot merge la alţi prieteni sau rude care au copii mici şi să le explice copiilor că aşa va arăta şi viitorul frate, astfel, copilul va învăţa interacţiunea cu un bebeluş. Părinţii trebuie să vorbească copilului despre avantajele de a avea un frăţior şi că va fi ca un prieten foarte bun care va locui cu el, că îl va putea învăţa jocurile lui preferate şi vor construi şi crea multe joculeţe împreună’’, mai spune psihoterapeutul Daniela Mitrofan. 

Important este ca după naştere să-i acordaţi atenţie şi copilului mai mare. Trebuie să aveţi planificate activităţi împreună în puţinul timp liber rămas. 

Vă mai recomandăm:

Alimentele de pe lista neagră atunci când alăptezi. Ce nu trebuie să consumi dacă îţi hrăneşti bebeluşul la sân

Cum trebuie să vorbeşti despre sex cu copilul tău. Psiholog: „Nu înseamnă că discutăm viaţa sexuală a adultului“

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite