Cum arată aeroportul ultramodern din România care va deveni al doilea din țară, după Otopeni VIDEO

0
Publicat:

Investiţia de peste 90 de milioane de euro a fost realizată cu fonduri europene şi va deveni operațională din 31 martie 2024, odată cu aderarea României la Schengen pe cale aeriană și maritimă.

Terminalul T4 al Aeroportului din Iași  Sursa foto: Primăria Municipiului Iași
Terminalul T4 al Aeroportului din Iași Sursa foto: Primăria Municipiului Iași

Municipiul Iaşi va avea, din primăvară, al doilea cel mai mare terminal din ţară, după cel de la Otopeni. Pe 23 ianuarie 2024 a avut loc prezentarea oficială a noului terminal din Capitala Moldovei. 

Terminalul T4 va fi deschis pe 31 martie 2024, odată cu intrarea României în Spațiul Schengen pe cale aeriană. După inaugurare, peste trei milioane de pasageri vor tranzita anual Aeroportul de la Iaşi.

Călătorii vor putea zbura din Capitala Moldovei către 23 de destinaţii internaţionale. Şapte porţi pentru plecări şi alte trei pentru sosiri găsim în noul terminal al aerogării ieșene.

Un număr de 20 de puncte de check-in clasice şi, pentru cei care nu vor să stea la rând, au de asemenea la dispoziţie alte șase puncte de self check-in.

Terminalul se întinde pe o suprafaţă de 32.000 de mp, echivalentul a şase terenuri de fotbal unite.

E un terminal modern. Am construit unul şi în Sofia, iar aici sunt diferenţe foarte mari. Toate sistemele electronice, sistemul de supraveghere, sistemul informaţional de zbor. O provocare pentru noi a fost războiul din Ucraina”, explică Johann Poelzl, managerul firmei de construcţii care s-a ocupat de acest proiect. 

Terminalul T4 al Aeroportului din Iași  Sursa foto: Primăria Municipiului Iași
Terminalul T4 al Aeroportului din Iași Sursa foto: Primăria Municipiului Iași

În prezent, aeroportul ieşean are trei terminale funcţionale, iar procedura de recepţie a lucrărilor de la terminalul T4 a început pe 31 decembrie 2023. 

Porți de îmbarcare suspendate

Proiectul construcţiei celui de-al patrulea terminal al Aeroportului Internaţional Iaşi a fost susţinut din fonduri europene şi a avut o valoare de 90 de milioane de euro. Din această sumă, un procent de 15 la sută a fost asigurat din contribuţia de la bugetul de stat.

Terminalul T4 al Aeroportului din Iași  Sursa foto: Consiliul Județean Iași
Terminalul T4 al Aeroportului din Iași Sursa foto: Consiliul Județean Iași

Terminalul este construcţie nouă cu trei niveluri, şapte porţi de îmbarcare, 20 birouri de check-in. Fluxurile sunt bidirecţionale. Îmbarcarea pasagerilor se va face şi prin trei aviobridge-uri: porți de îmbarcare suspendate. Capacitate de procesare de 950 pasageri pe oră şi 3,5 milioane de pasageri anual.

În cadrul construcţiei terminalului T4 a fost construită şi o parcare nouă, cu un sistem modern de management şi cu o capacitate de 600 de locuri. Tot în cadrul proiectului construcţiei terminalului T4, pe o suprafaţă de un hectar, a fost construit şi un parc fotovoltaic, care are o capacitate de 1 MWh. 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite