Criminalul din Parcul Copou nu va face puşcărie. Ce pedeapsă riscă ucigaşul adolescentei olimpice de 16 ani din Iaşi

0
0
Eduard Perju, tânărul de 16 ani, care a recunoscut crima comisă în Parcul Copou FOTO Ziarul de Iaşi
Eduard Perju, tânărul de 16 ani, care a recunoscut crima comisă în Parcul Copou FOTO Ziarul de Iaşi

Eduard Perju, principalul suspect în cazul uciderii unei tinere de 16 ani în Parcul Copou din Iaşi, nu va fi condamnat la închisoare, potrivit unei reglementări din Codul Penal.

Eduard Perju, principalul suspect în cazul uciderii unei tinere de 16 ani în Parcul Copou din Iaşi, ar fi planificat un dublu-omor în ziua de sâmbătă, 28 februarie.

Informaţia a fost furnizată de surse din rândul anchetatorilor, potrivit cărora adolescentul de 16 ani avea asupra lui două coliere de plastic, de tipul celui cu care a ştrangulat-o pe victimă, pe Diana G., fosta lui prietenă.

Al doilea colier era destinat unui coleg de-al tinerei ucise, pe care-l suspecta că se apropiase prea mult de Diana în ultima perioada. Potrivit informaţiilor din anchetă şi acest băiat fusese convocat, alături de Diana G., în Parcul Copou din Iaşi, în după-amiaza zilei de sâmbătă.

Adolescentul a declinat însă solicitarea din cauza faptului că fusese ameninţat anterior cu acţiuni extreme, în mai multe rânduri, de către Eduard Perju.

Plângerile depuse de Poliţie de către părinţii băiatului ameninţat, pe această temă, ar fi, de asemenea, luate în considerare acum în cadrul anchetei desfăşurate de către autorităţi. Relaţia dintre Eduard Perju şi adolescenta pe care a recunoscut că a ucis-o cu sânge rece s-a înfiripat în timpul gimnaziului, urmat împreună de către cei doi în localitatea ieşeană Horpaz. Ulterior, Diana G. a fost admisă la „Dimitrie Cantemir“, unul dintre liceele de prestigiu din municipiul Iaşi, unde eleva în clasa a IX-a a ajuns olimpică la Limba Română.

„Oricine şi-ar dori un astfel de copil la şcoală, face parte din rândul celor pe care poţi să te bizui. Mă suprinde că acest copil extrovertit, volubil, voios, a putut să ajungă într-o astfel de companie“, a declarat Anca Dimitru, directoarea Liceului Teoretic „Dimitrie Cantemir“ din Iaşi.

Pe de altă parte, Perju a fost admis la un liceu cu profil profesional, unde a avut rezultate la învăţătură proaste, motiv pentru care n-a reuşit să se transfere la „Dimitrie Cantemir“, aşa cum şi-a propus, iar relaţia cu tânăra ucisă s-a răcit.

Pedeapsa maximă pe care o poate primi criminalul din Parcul Copou este de 15 ani într-un centru de detenţie pentru minori, de unde poate fi eliberat după 7 ani şi jumătate.

Potrivit newspro.ro, înainte de 1 februarie 2014, minorii de peste 16 ani puteau primi pedepse cu închisoarea pe care le executau în aceleaşi penitenciare ca restul infractorilor dovediţi. La Iaşi, cel mai celebru caz de acest gen este cel a lui Robert Ciobanu, tânărul din Lunca Cetăţuii care, atunci când avea 16 ani, a ucis-o pe Larisa Chelaru şi i-a ascuns cadavrul.

Chelaru a primit atunci 20 de ani de închisoare şi a fost încarcerat în Penitenciarul de Maximă Siguranţă din Iaşi, de unde a fost, însă, eliberat în 2014 şi transferat la un centru de minori, de unde a fost mai apoi eliberat şi trimis acasă.

Acelaşi lucru se va întâmpa şi cu Eduard Perju, adolescentul de 16 ani din Horpaz care sâmbătă şi-a sugrumat iubita, de aceeaşi vârstă şi ea.  În cazul lui Perju se va aplica următorul articol din Codul Penal actual: „Internarea într-un centru de detenţie. Măsura educativă a internării într-un centru de detenţie constă în internarea minorului într-o instituţie specializată în recuperarea minorilor, cu regim de pază şi supraveghere, unde va urma programe intensive de reintegrare socială, precum şi programe de pregătire şcolară şi formare profesională potrivit aptitudinilor sale. Internarea se dispune pe o perioadă cuprinsă între 2 şi 5 ani, afară de cazul în care pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea săvârşită este închisoarea de 20 de ani sau mai mare ori detenţiunea pe viaţă, când internarea se ia pe o perioadă cuprinsă între 5 şi 15 ani“.

Pe aceeaşi temă:

FOTO VIDEO Iubire adolescentină consumată prin crimă. Liceanca ucisă în Parcul Copou din Iaşi, sărutată mai întâi de iubit după care sugrumată

Cronologia asasinatului din Parcul Copou: liceanca ucisă, olimpică la limba română. Reacţiile profesorilor

FOTO Strigătul disperat al mamei olimpicei ucise: „Doamne, fă o minune şi strânge toţi criminalii din lume“

Olimpica ucisă la Iaşi va fi înmormântată astăzi. Colegii ei de şcoală vor merge în grup pentru a o conduce pe ultimul drum

Mai multe - Iaşi

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite