Cronologia asasinatului din Parcul Copou: liceanca ucisă, olimpică la limba română. Reacţiile profesorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
eduard perju

O elevă de clasa a IX-a, olimpică la limba română, a fost strangulată de iubitul ei, licean şi el la o unitate din Iaşi. Băiatul bănuia că fata vrea să-l părăsească şi a pus la cale un plan diabolic pentru a-şi ucide iubita. Crima s-a petrecut în plin centru Iaşiului, în Parcul Copou.  Victima participase cu doar câteva zile înainte la olimpiada de limba română.

Scene groteşti, sâmbătă după-amiază, într-unul dintre cele mai importante parcuri din Iaşi. O adolescentă de 16 ani, elevă olimpică la un liceu din oraş, a fost găsită strangulată de o ieşeancă, în Parcul Copou din oraş. 

Diana Elena G. Era căzută lângă o

bancă

image

din parc, având în jurul gâtului un colier din plastic, folosit la strângerea capacelor roţilor. Un echipaj medical a ajuns în scurt timp la faţa locului însă, în ciuda manevrelor de resuscitare, Diana nu a mai putut fi salvată. 

crima iasi

După descoperirea macabră din parcul în care se află şi Teiul lui Eminescu a urmat o anchetă complicată a autorităţilor, care au trebuit să afle dacă minora a fost ucisă sau s-a sinucis. La orele serii, părinţii adolescentei au ajuns la IML şi şi-au recunoscut fiica, moment în care le-a povestit poliţiştilor despre iubitul acesteia. 

Motivul crimei: gelozia

Ulterior, în cursul nopţii, anchetatorii aveau să descopere şi filmul crimei. Iubitul Dianei, Eduard Perju, de 16 ani, a devenit principalul suspect şi a fost dus la audieri. Băiatul nu a recunoscut în primă fază fapta însă, pus în faţa probelor procurorilor a povestit, în cele din urmă, totul. Potrivit anchetatorilor, Diana a participat ieri, alături de o prietenă, la un curs de engleză intensiv, susţinut la Liceul Teoretic “Dimitrie Cantemir” din Iaşi, acolo unde minora învăţa. După curs, adolescenta a fost chemată de Eduard în Parcul Copou, acolo unde băiatul i-a spus că are o surpriză pentru ea. Cei doi s-au întâlnit în Parcul Copou, s-au sărutat după care s-au aşezat pe o

bancă

image

. Suspectul i-a spus tineneri, la un moment dat, că are o surpriză pentru ea şi ea cerut să se întoarcă cu spatele pentru a-i pune un colier la gât. În acel moment, susţin autorităţile, Eduard Perju i-a pus fetei la gât colierul de plastic, care are un mecanism prin care, odată strâns, nu mai poate fi desfăcut decât dacă e tăiat. Ulterior, Eduard Perju a plecat şi minora a murit sufocată. 

eduard perju

“Principalul suspect este un minor cu care victima se afla în relaţii de prietenie. Mobilul crimei a fost gelozia”, a precizat Carmina Pascal, purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi. 

Profesorii Dianei susţin că aceasta a participat pe 20 februarie la olimpiada judeţeană de limba română, obţinând menţiune. De asemenea, dascălii mai spun că minora avea rezultate foarte bune la învăţătură „Oricine şi-ar dori un astfel de copil la şcoală, face parte din rândul celor pe care poţi să te bizui. Mă suprinde că acest copil extrovertit, volubil, voios, a putut să ajungă într-o astfel de companie. Era mereu cooperantă, cu mânuţa sus, şi nu avea obiecte la care nu învăţa. Avea peste tot medii de 8, 9 şi 10“, a declarat Anca Dimitru, directoarea Liceului Teoretic „Dimitrie Cantemir“ din Iaşi. La rândul ei, diriginta clasei la care era fata spune că Diana era o elevă cu rezultate foarte bune la învăţătură, care se pregătea mereu şi era silitoare, fiind o fată „cu un profil psihologic foarte frumos, o fată veselă, inimoasă, care se implica în activitatea şcolii, în cea din clasă“, susţine Irina Iorgan. 

Alţi criminali minori ai Iaşului 

Eduard Perju este al doilea minor care comite o crimă, la Iaşi, în ultimul an. În toamna anului trecut, în alt băiat, de 17 ani, a ucis cu sânge rece doi soţi, într-o vilă din Bucium, după ce în prealabil fusese primit în locuinţa acestora pentru a-i ajuta la treabă. Gabriel Motoc i-a ucis pe doi ieşeni, ambii pensionari, folosindu-se de un topor şi un cuţit. El a fost condamnat săptămâna trecut la 15 ani de detenţie într-un centru de reeducare, sentinţa nefiind definitivă. 

În 2011, un alt minor, Silviu Tecuţă, şi-a ucis mama şi bunica, băiatul fiind bolnav de schizofrenie. Băiatul este internat în prezent într-un centru de specialitate. Tot la Iaşi, în 2009, un băiat de 13 ani şi-a ucis mama cu ciocanul după ce nu a vrut să îl lase să meargă într-o excursie. Din cauza vârstei, Teodosian Gherman nu a răspuns penal şi este în prezent liber, fiind elev la un liceu din Iaşi. 

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite