Copil de nouă ani cu o boală cumplită, care-i provoacă răni grave. Ce i-a declanşat teribila maladie

0
0
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Specialiştii au explicat că, de cele mai multe ori, acest sindrom este provocat de administrarea unui medicament la care organismul pacientului are o reacţie alergică

Un caz foarte rar, comparabil cu un „mare ars”, a fost tratat la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva” din Iaşi. Un băiat în vârstă de nouă ani a fost diagnosticat cu o afecţiune foarte rară, sindromul Stevens-Johnson, care poate pune în pericol viaţa şi care afectează tegumentele împreună cu mucoasele.

Copilul a avut nevoie de tratament şi de internare aproape trei săptămâni în Terapie Intensivă. Medicii au explicat că băiatul avea o suprafaţă de 70% din corp acoperită cu leziuni grave, inclusiv la nivelul globilor oculari, pe cornee şi pleoape, în cavitatea bucală, având inclusiv dificultăţi de mestecare şi înghiţire a alimentelor.

„Gravitatea leziunilor şi pericolul mare de infectare îl comparau cu un mare ars, astfel că pacientul a fost admis în Terapie Intensivă”, a precizat dr. Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase.

Boala a fost declanşată de un medicament antiepileptic

Specialiştii au explicat că, de cele mai multe ori, acest sindrom este provocat de administrarea unui medicament la care organismul pacientului are o reacţie alergică.

Copilul a ajuns la spital pe 22 iunie, cu sindrom inflamator accentuat de cauză necunoscută, precum şi cu pneumonie depistată în urma investigaţiei radiologice.

„A doua zi a prezentat o erupţie cutanată generalizată, papule (n.red. leziuni ale pielii) care se unesc şi care s-au transformat în câteva zile în zone de tegument cu aspect de arsură. În cazul pacientului nostru boala s-a declanşat în urma administrării de carbazepină, antiepileptic cu proprietăţi anticonvulsivante, sedative si tranchilizante, medicaţie prescrisă de medicul specialist neurolog şi pe care o începuse cu 2 zile înainte de apariţia semnelor şi simptomelor”, a completat medicul ieşean.

Cazul acestui băiat este unul foarte rar, au mai fost înregistrate la spitalul ieşean două cazuri de sindrom Stevens-Johnson anul trecut, dar la persoane adulte. 

„După aproape 3 săptămâni de terapie intensivă, pentru un diagnostic deosebit de grav, cu evoluţie imprevizibilă, un băieţel de 9 ani primeşte foaia de externare şi se întoarce lângă cei dragi. Faptul că îl redăm familiei este o împlinire pentru noi şi cea mai mare mulţumire”, au mai transmis reprezentanţii spitalului.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Vicepreşedintele Colegiului Medicilor Stomatologi din România: „O cavitate orală sănătoasă înseamnă un tub digestiv sănătos”

Modelul olandez prinde contur la Iaşi. „Un biciclist pe stradă, o maşină mai puţin în trafic”

Iaşi


Ultimele știri
Cele mai citite