Modelul olandez prinde contur la Iaşi. „Un biciclist pe stradă, o maşină mai puţin în trafic”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO  Arhiva Iaşi, Oraşul Bicicletelor
FOTO  Arhiva Iaşi, Oraşul Bicicletelor

În Capitala Moldovei s-a creat o comunitate care promovează pedalatul şi stilul de viaţă sănătos, după modelul olandez.

IT - iştii din Iaşi şi alţi tineri care fac muncă de birou au pus pe roţi o comunitate numită Oraşul Bicicletelor, prin care promovează pedalatul şi stilul de viaţă sănătos. Se întâlnesc în fiecare zi de joi şi străbat cu bicicletele un traseu ales dinainte. 

Locul de întâlnire este esplanada din faţa Teatrului „Luceafărul” din Iaşi. În felul acesta leagă prietenii, cunosc oraşul şi împrejurimile şi arată că le pasă de mediul înconjurător. 

„Dacă 30% dintre ieşeni ar urca începând de mâine pe bicicletă, dincolo de faptul că s-ar rezolva foarte multe probleme de trafic în Iaşi, am avea cel puţin 30% mult mai fericiţi şi mai încărcaţi de energie”, a spus pentru TVR Iaşi Costi Andriescu, iniţiator al acestui proiect.

La una dintre întâlniri a participat şi jucătorul de tenis Andrei Pavel. „Mie mi s-a propus chestia asta şi mi se pare un lucru fenomenal. Sunt atâtea oraşe ca Amsterdam, Munchen, unde bicicleta chiar are prioritate. E bine că se întâmplă şi la Iaşi”, spune tenismenul. 

„Mă simt bine, mă relaxez”

Unii ieşeni s-au alăturat comunităţii de biciclişti pentru a se relaxa. Membrii acestui grup cred că ar fi necesară ora de ciclism în şcoli, pentru a-i încuraja pe cei elevi să înveţe mersul pe bicicletă, pentru a se bucura de natură în general şi de oraş în particular, după modelul olandez, mai scrie sursa citată. 

Viziunea proiectului este: „Un biciclist pe stradă - o maşină mai puţin în trafic”. Mai mulţi oameni pe biciclete înseamnă o comunitate mai activă şi mai sănătoasă, care se poate bucura de un oraş mai curat, mai puţin aglomerat şi mai puţin zgomotos. 

Acum bicicleta este pentru unii dintre IT-iştii ieşeni mijloc de transport zilnic. „Mă simt bine, mă relaxez, fac mişcare. Lucrez zilnic la birou şi aşa pot face mişcare dimineaţa şi seara, când plec la muncă şi când mă întorc acasă”, spune un ieşean. 

Pentru olandezi, pistele sunt considerate „dintotdeauna" acolo. Nu mai încape nicio îndoială că infrastructură şi mentalitatea pe care o au olandezii cu privire la mersul pe bicicletă nu sunt de ieri, de azi.

În urmă cu câteva săptămâni, tinerii din cadrul comunităţii „Oraşul Bicicletelor” au pedalat alături de Poliţia Rutieră Iaşi în Campania „Protejaţi Bicicliştii - Viaţa este în mâinile tale!”. Bicicliştii au primit tricouri cu benzi reflectorizante din partea Poliţiei Rutiere pentru a creşte vizibilitatea în trafic.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Bătălie politică PNL–PSD pentru Cupru Min SA, cea mai profitabilă exploatare minieră de stat din România

Lavrov: Rusia nu îşi limitează obiectivele la Donbas

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite