Chirie sau rată la bancă? Care sunt opţiunile alese de tinerii români, în Iași

0
Publicat:

Când vine vorba despre alegerea unei locuinţe, cei mai mulţi dintre români oscilează între chirie şi achiziţionarea unui apartament. De cele mai multe ori, opţiunea din urmă este posibilă doar prin accesarea unui credit.

Rate bancare SURSĂ Arhiva Adevărul
Rate bancare SURSĂ Arhiva Adevărul

Cu toate acestea, susţin agenţii imobiliari, mulţi tineri s-au speriat de ratele crescute şi au ales să locuiască, în continuare, în chirie. Astfel, foarte multe cupluri şi-au luat gândul, cel puţin deocamdată, de la achiziţia unei locuinţe cu ajutorul unui credit. 

,,Foarte mulţi tineri aleg să locuiască în chirie"

Ştefan Chiriac, agent imobiliar din Iaşi, a vorbit pentru „Adevărul“ despre preferinţele clienţilor tineri. Astfel, cuplurile tinere se îndreaptă tot mai des către chirie, refuzând să plătească rate mari la bănci.

,,Mai mult de jumătate dintre clienţii tineri, în special cupluri, pe care îi avem în agenţie aleg să locuiască în chirie, în detrimentul achiziţiei unui apartament prin accesarea unui credit ipotecar sau prin Programul Noua Casă. În acest moment, tinerii sunt la curent cu ceea ce se întâmplă în piaţă, deţin informaţiile necesare şi conştientizează că ratele au ajuns să fie mult mai mari decât o chirie. Acest lucru îi face pe aceştia să se gândească de două ori mai bine înainte de a merge la bancă pentru a face o solicitare de credit. Repet, aici vorbim în special despre clienţii tineri", a precizat Ştefan Chiriac, agent imobiliar din Iaşi.

Unde putem găsi cele mai bune apartamente

Agenţii imobiliari susţin că, în momentul de faţă, cele mai bune opţiuni, având în vedere raportul calitate/preţ, sunt apartamentele situate în cartierele de la marginea oraşului. Astfel, în aceste cartiere putem găsi locuinţe calitative, în blocuri noi, la preţuri mai scăzute decât cele pe care le putem găsi în centrul oraşului.

Totodată, agenţii imobiliari menţionează că în aceste zone, accesul la transport în comun, şcoli sau centre comerciale este extrem de facil.

,,În momentul de faţă, având în vedere raportul calitate/preţ, cele mai bune zone şi cartiere sunt cele situate în jurul centrului oraşului. Unele dintre cele mai căutate zone, atât pentru investiţii cât şi pentru locuit, sunt cele precum Păcurari, CUG, Nicolina, Tătăraşi sau Tudor Vladimirescu. Practic, vorbim despre imobile care pot satisface atât nevoile unei familii cât şi a tinerilor la început de drum, fiind aproape de staţiile de transport în comun, de centre comerciale, şcoli şi grădiniţe.

De exemplu, un apartament cu două camere, cu o suprafaţă cuprinsă între 55-65 mp, într-un bloc nou, situat în cartierul CUG din Iaşi, poate fi achiziţionat la preţuri cuprinse între 72.000 şi 80.000 de euro. Astfel, vorbim de un preţ între 1.300 şi 1.400 de euro pentru mp. Bineînţeles că putem vorbi şi de un preţ mai mare pentru un metru pătrat, cu cât ne apropiem mai mult de centrul oraşului. Astfel, în zona centrală, preţurile încep de la 1.600-1.800 euro mp", adaugă Ştefan Chiriac.

Ce sfaturi au agenţii imobiliari pentru tineri

Chiar dacă orice tânăr îşi doreşte să aibă propria locuinţă, agenţii imobiliari îi sfătuiesc pe aceştia să trateze situaţia cu răbdare şi să ia în calcul toţi factorii necesari atunci când doresc să facă acest pas. Astfel, instabilitatea pieţei imobiliare îi face pe agenţi să îi îndemne pe tineri să îşi păstreze contractele de închiriere.

,,În momentul de faţă îi sfătuiesc pe tineri, în special pe cei care locuiesc deja în chirie, să îşi păstreze contractele, pentru că piaţa imobiliară nu este în scădere. Astfel, nu vorbim deocamdată de o stabilitate a pieţei imobiliare, care să ne ofere oportunităţi pentru achiziţia unui apartament, la preţuri convenabile, în viitorul apropiat. Totodată, îi aşteptăm pe cei care au un pachet salarial mulţumitor să apeleze la noi pentru a-i ajuta să-şi găsească locuinţa visată”, încheie Ştefan Chiriac.

IaşiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite