Artişti din 28 de ţări ajung la Festivalul Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânăr. Spectacole în premieră la Iaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 500 de invitaţi din 28 de ţări se vor reuni anul acesta la cea de-a XII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânăr (FITPTI)  Iaşi.

La sfârşitul săptămânii trecute, duminică, 29 septembrie, a avut loc un spectacol-prolog, iar astăzi şi mâine se va desfăşura un showcase la Teatrul Luceafărul din Iaşi.

Evenimentele propriu-zise încep joi, 3 octombrie, şi se vor desfăşura până pe 10 octombrie. În perioada menţionată, peste 500 de invitaţi din 28 de ţări vor susţine spectacole în cadrul FITPTI. 

„Conceptual, am considerat că aşezând în program creaţii pe care publicul nostru nu le-a mai văzut vreodată, vom dispune de un atu ce reliefează identitatea FITPTI, îi dă o notă specială de unicitate, de atractivitate pentru spectatori deschişi la provocări culturale inedite. Şi publicul a evoluat odată cu festivalul, s-a modelat şi vrem să-l răsfăţăm în continuare cu propuneri estetice cărora să nu le poată rezista.“, a menţionat Oltiţa Cîntec, curatorul festivalului.

Potrivit organizatorilor, festivalul va cuprinde 74 de reprezentanţii şi peste 100 de evenimente în 20 de spaţii din Iaşi. 

Spectacolele din România, produse de instituţii de stat precum Teatrul Naţional Cluj-Napoca, Teatrul Act, Teatrul Mic, Teatrul Tineretului Piatra Neamţ, Teatrul Ţăndărică, Teatrul Puck Cluj-Napoca, Teatrul „Matei Vişniec“ Suceava, sau de instituţii idependente precum Reactor de Creaţie şi Experiment Cluj-Napoca, Auăleu Timişoara, Point, Apollo 111, Unteatru, Giuvlipen, Coquette, Art No More, Fundaţia Art Production din Bucureşti, vor fi jucate în premieră la Iaşi.

Situaţia este valabilă şi în cazul spectacolelor din străinătate. Reprezentaţiile din Austria, Belgia, Bulgaria, Canada, Cehia, China, Coreea de Sud, Croaţia, Egipt, Elveţia, Franţa, Finlanda, Germania, Georgia, Hong Kong, Italia, Japonia, Marea Britanie, Mexic, Polonia, Portugalia, Republica Moldova, Rusia, Senegal, Spania, Turcia sau Venezuela sunt exclusivităţi, companiile respective venind pentru prima oară în România. 

FITPTI este acreditat, pentru cel de-al şaselea an la rând, de o comisie de experţi internaţionali desemnată de Asociaţia Europeană a Festivalurilor cu sediul la Bruxelles, ca „festival remarcabil“ şi e consacrată tematic conceptului „Libertate“. 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite